ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Κοτζιάς για κανονιοφόρο: Δεν μπορώ να κρίνω αν ήταν ατύχημα ή όχι

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

«Δεν μπορώ να το κρίνω αυτή τη στιγμή» απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς ερωτηθείς για το περιστατικό με το τουρκικό εμπορικό πλοίο στα ανοιχτά της Λέσβου, αναφορικά με το εάν ήταν ατύχημα ή όχι.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τυπου που έδωσε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 3ης Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη ο κ. Κοτζιας απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το περιστατικό:

«Η ερώτησή σας προϋποθέτει ότι έχω τη σιγουριά ότι το ατύχημα με το εμπορικό πλοίο της Τουρκίας ήταν ηθελημένο και όχι ατύχημα. Δεν μπορώ να το κρίνω αυτήν τη στιγμή. Αν με απασχολεί; Στις 04:40 με ξυπνήσανε και από τις 04:40 μέχρι να εμφανιστώ εδώ έδινα οδηγίες. Γιατί αυτά είναι θέματα που σχετίζονται πιο πολύ με το Υπουργείο Εξωτερικών».

«Είναι θέματα Διεθνούς Δικαίου, είναι θέματα παραστάσεων από το ΝΑΤΟ και διευκρινίσεων, αν θέλετε με την τουρκική πλευρά. Αλλά να κάνουμε και τις εργασίες για τις οποίες ήρθαμε εδώ» πρόσθεσε.

«Θα έκανα πάρτι αν είχαμε συμφωνήσει στο «erga omnes»

Παράλληλα όπως ανακοίνωσε ο κ. Κοτζιάς, το Σάββατο 12 Μαΐου θα βρεθεί στην Αθήνα ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς και θα έχει συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Κοτζιάς και ο κ. Ντιμιτρόφ συζήτησαν και στη σημερινή συνάντηση που είχαν, το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και όπως είπε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών εξέτασαν διάφορες εναλλακτικές.

«Έχουμε κάνει τόση δουλειά, και εγώ και ο φίλος μου ο Ντιμιτρόφ, τους τελευταίους μήνες που θα ήταν κρίμα να μην αποδώσει καρπούς», απάντησε ο κ. Κοτζιάς σε ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο συμφωνίας και συνέχισε: «Λέμε ότι πιο συχνά βλέπουμε ο ένας τον άλλον παρά τις οικογένειες μας».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν θα προκάνουν (κατά την προσφιλή έκφραση του Χαρίλαου Φλωράκη) τις ημερομηνίες ο κ. Κοτζιάς απάντησε: «Η Ιστορία προκάνει, εμείς οφείλουμε να προκάνουμε την ιστορία».

Σε ερώτηση αν υπήρξε συμφωνία για μια ονομασία για όλες τις χρήσεις έναντι όλων "erga omnes" απάντησε πως αν είχε συμβεί αυτό θα έκανε πάρτι. Δήλωσε μάλιστα πως σκοπεύει να κάνει πάρτι όταν συμβεί.

Ο κ. Κοτζιάς απευθύνθηκε στην ηγεσία της ΠΓΔΜ και την κάλεσε να κάνει τις δικές της υποχωρήσεις για να υπάρξει συμφωνία. «Εμείς είχαμε το κουράγιο να κάνουμε τις υποχωρήσεις μας, να κάνουν και αυτοί τις δικές τους υποχωρήσεις», σημείωσε.

«Νομίζω ότι σήμερα σκεφτήκαμε πολλές εναλλακτικές, θα ενημερώσουμε του πολιτικούς μας και εάν καταλήξουμε σε αυτές τις εναλλακτικές θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για συναντήσεις σε υψηλότερο επίπεδο», είπε ο κ. Κοτζιάς απαντώντας στο αν έχει έρθει η ώρα για μια νέα συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Σε ερώτηση αν οι εναλλακτικές αφορούσαν την τελική ονομασία και την αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, απάντησε: «Θα μπορούσαν να είναι αυτά, τα συμπεράσματα δικά σας».

Για την κριτική που δέχθηκε επειδή συμφώνησε να εξεταστούν τα ελληνικά σχολικά βιβλία για στοιχεία αλυτρωτισμού ξεκαθάρισε ότι δεν έχουν τέτοια στοιχεία και γι΄ αυτό δεν φοβάται αυτή την εξέταση, ενώ δήλωσε πως δεν είναι οπαδός της φοβικής εξωτερικής πολιτικής.

Σχετικά με το πρωινό συμβάν στο Αιγαίο, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι τον απασχόλησε από τις 4.40 το πρωί, ήταν συνεχώς σε επικοινωνία, έδωσε εντολές και η Ελλάδα ζήτησε από την Τουρκία να πάρει τα μέτρα που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο.

Ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε με τον Αλβανό ομόλογο του Ντιτμίρ Μπουσάτι και εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί, όπως είπε, «κοντεύουμε σε συμφωνία» στις αρχές Ιουνίου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία για θέματα που εκκρεμούσαν δεκαετίες ολόκληρες. Είπε, ακόμα, ότι μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να τελειώσει και το θέμα της ΑΟΖ με την Αλβανία.
 
Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ικανοποιημένος για τα αποτελέσματα της 3ης Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ, για τη διασυνοριακή συνεργασία.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ