ΚΟΣΜΟΣ

«Συγγνώμη» Αμπάς για αντισημιτικές δηλώσεις

REUTERS

Παλαιστίνιος διαδηλωτής μεταφέρει φλεγόμενο λάστιχο στα σύνορα Ισραήλ - Γάζας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Συγγνώμη ζήτησε χθες ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς για τις δηλώσεις του ότι οι διώξεις των Εβραίων της Ευρώπης οφείλονταν στη συμπεριφορά και όχι στο θρήσκευμά τους. Με τις νέες δηλώσεις του, ο Αμπάς καταδίκασε τον αντισημιτισμό, χαρακτηρίζοντας το Ολοκαύτωμα «το ειδεχθέστερο έγκλημα στην Ιστορία». Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, που επανεξελέγη στη θέση μόλις χθες, ανέφερε στη δήλωσή του: «Αν κάποιοι προσεβλήθησαν από τις δηλώσεις μου ενώπιον του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου, τους ζητώ συγγνώμη. Οι Εβραίοι της Ευρώπης υφίσταντο διώξεις κάθε 10 με 15 χρόνια σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες από τον 11ο αιώνα μέχρι και το Ολοκαύτωμα».

Την έκφραση συγγνώμης του Μαχμούτ Αμπάς αρνήθηκε, όμως, ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Αβίγκντορ Λίμπερμαν. Σε μήνυμά του στο Twitter, ο Ισραηλινός υπουργός ανέφερε: «Ο Αμπού Μάζεν (σ.σ. το πολεμικό όνομα του Αμπάς στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης) είναι ένας απεχθής αρνητής του Ολοκαυτώματος, ο οποίος έχει εκδώσει και βιβλίο με αυτό τον σκοπό. Ετσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Η συγγνώμη του δεν γίνεται αποδεκτή».

Νέες συγκρούσεις

Στο μεταξύ, με δακρυγόνα και πυρά αυτόματων όπλων αντιμετώπισε χθες ο ισραηλινός στρατός τις διαδηλώσεις Παλαιστινίων στα σύνορα Ισραήλ - Γάζας. Τον τελευταίο μήνα, 43 Παλαιστίνιοι διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από πυρά του ισραηλινού στρατού, στο πλαίσιο διαρκούς διαμαρτυρίας κατά της «νάκμπα» (καταστροφής), όπως χαρακτηρίζουν οι Παλαιστίνιοι την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.

Οι διαδηλώσεις αναμένεται να κορυφωθούν στις 15 Μαΐου, ημέρα μνήμης του εκτοπισμού των Παλαιστινίων το 1948. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι χρησιμοποιεί πραγματικά πυρά κατά των διαδηλωτών για να προστατεύσει τα σύνορά του. Τα δύο τρίτα των 2 εκατ. Παλαιστινίων κατοίκων της Γάζας είναι πρόσφυγες.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ