Αιγύπτιος πίσω από την απάτη με τα αντικαρκινικά φάρμακα

Αιγύπτιος πίσω από την απάτη με τα αντικαρκινικά φάρμακα

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας 70χρονος Αιγύπτιος είναι ο ενορχηστρωτής της απάτης με τα αντικαρκινικά φάρμακα, που αποκάλυψε πολυετής έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας. Είχε συστήσει στην Αίγυπτο φαρμακευτική εταιρεία μέσω της οποίας τα σκευάσματα, που υποτίθεται ότι προορίζονταν για τη θεραπεία καρκινοπαθών στην Ελλάδα, διακινούνταν στο εξωτερικό σε πολλαπλάσια τιμή.

Η εταιρεία-φάντασμα εμφανιζόταν να εισάγει στην Ελλάδα ακριβά φάρμακα για τη θεραπεία του καρκίνου. Οι εισαγωγές των σκευασμάτων όμως, όπως και τα τιμολόγια που εξέδιδε η αιγυπτιακή εταιρεία, ήταν εικονικές. Παρείχαν ωστόσο την απαιτούμενη κάλυψη στη λαθραία διακίνηση των φαρμάκων που το κύκλωμα έκλεβε από δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Κι αυτό, διότι τα σκευάσματα που προωθούνταν προς πώληση στη Γερμανία υποτίθεται ότι είχαν προηγουμένως εισαχθεί νόμιμα από την Αίγυπτο. Τα λαθραία σκευάσματα κατέληγαν σε φαρμακαποθήκη στη Γερμανία, μόνιμο τόπο κατοικίας του 70χρονου, και πωλούνταν σε τιμή διπλάσια ή ακόμα και τριπλάσια της αντίστοιχης τιμής στην Ελλάδα.

Στην αλυσίδα της απάτης συμμετείχαν ένα φαρμακείο και μία φαρμακαποθήκη στην Αττική, των οποίων αφανής ιδιοκτήτης ήταν ο Αιγύπτιος.

Στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας ανακοίνωσε ότι κατασχέθηκαν εικονικά τιμολόγια, σύμφωνα με τα οποία ο τζίρος του κυκλώματος αγγίζει τα 25 εκατομμύρια ευρώ και η ζημία του ελληνικού Δημοσίου τα 13 εκατομμύρια.

Πώς γινόταν όμως η κλοπή των ακριβών αντικαρκινικών φαρμάκων από τα νοσοκομεία; Είτε μέσω εικονικών συνταγογραφήσεων με τη συνδρομή γιατρών του ΕΟΠΥΥ είτε μέσω υπεξαίρεσής τους από νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων. Για συμμετοχή στο κύκλωμα εξάλλου συνελήφθησαν δύο γιατροί και ελέγχονται άλλοι οκτώ, όπως επίσης και δύο νοσηλεύτριες του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών.

Κατηγορίες για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση αντιμετωπίζουν και ιδιοκτήτες μεταφορικών εταιρειών που συμμετείχαν στη λαθραία διακίνηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Αξιωματικοί της Οικονομικής Αστυνομίας αποκάλυψαν μάλιστα ότι, πριν σταλούν στο εξωτερικό, τα κλεμμένα αντικαρκινικά φάρμακα φυλάσσονταν πάνω σε πάγο σε ένα ανθοπωλείο και σε ένα ιχθυοπωλείο στο Παγκράτι και στην Καλλιθέα. Στη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης κατασχέθηκαν φάρμακα αξίας 300.000 ευρώ, 63.000 ευρώ σε μετρητά, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, χειρόγραφες σημειώσεις κ.ά. Εις βάρος των κατηγορουμένων ασκήθηκε χθες ποινική δίωξη για σειρά κακουργηματικών πράξεων, όπως συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη και υπεξαίρεση.

Δέσμευση Ξανθού

Στη δέσμευση ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων εντός των δημόσιων νοσοκομείων προχώρησε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στον απόηχο των αποκαλύψεων για τη δράση του κυκλώματος. Οπως δήλωσε, «εκτός από την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την τιμωρία των ενόχων, αυτό που απαιτείται είναι η περαιτέρω ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και η αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του ΕΣΥ μέσω της ανάπτυξης του συστήματος της ΗΔΙΚΑ για τη συνταγογράφηση φαρμάκων και την εκτέλεση των συνταγών εντός των δημόσιων νοσοκομείων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή