Ο ΔΗΚΤΗΣ (05/05/18)

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πού θα πάνε οι εργαζόμενοι των υπό πώληση λιγνιτικών

Αναστάτωση και έντονη κινητικότητα ρουσφετολογικού τύπου παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη ΔΕΗ, ενόψει των αποφάσεων για το πόσοι και ποιοι εργαζόμενοι που σήμερα απασχολούνται στις λιγνιτικές μονάδες Φλώρινας και Μεγαλόπολης θα μεταφερθούν στις εταιρείες που θα συσταθούν για να διατεθούν προς πώληση. Το προσωπικό νεότερης ηλικίας επιδιώκει να βρει τρόπους να εξαιρεθεί από τη μεταβίβαση, καθώς ανησυχεί για το ενδεχόμενο να βρεθεί εκτός εργασίας μετά την πάροδο της προστατευόμενης από τον νόμο εξαετίας από απολύσεις. Τα άτομα που βρίσκονται κοντά στα όρια συνταξιοδότησης θεωρούν αυτονόητη την ένταξή τους σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που θα τους διασφαλίσει πρόσθετη αποζημίωση. Υπάρχουν και 200 συμβασιούχοι που ευλόγως ανησυχούν για το αν την περίοδο της μεταβίβασης θα βρίσκεται εν ισχύ η σύμβασή τους, ώστε αυτοδικαίως να περιέλθουν στις νέες εταιρείες.

Αξιοποίηση του ακινήτου της «Βαμβακουργίας Α.Ε.»

Μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υπέγραψε, χθες, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με στόχο την αξιοποίηση του ακινήτου της πρώην βιομηχανίας «Βαμβακουργία Α.Ε.», έκτασης 87 στρεμμάτων, που ανήκει στο υπουργείο. Σκοπός της συνεργασίας είναι η διερεύνηση και η υποβολή εναλλακτικών προτάσεων ως προς τις δυνατές χρήσεις. Οι προτάσεις που θα εξεταστούν θα αφορούν χρήσεις για φοιτητικές εστίες, ερευνητικό ή τεχνολογικό πάρκο, ή χρήσεις κοινωνικής ανταπόδοσης, όπως στέγη για ευάλωτες ομάδες, νέους ερευνητές κ.λπ.

Περιορισμένο ενδιαφέρον για ραδιοφωνικές άδειες

Mόλις δύο εταιρείες, και μάλιστα η μία υπό σύσταση, θέλουν να λάβουν μέρος στη δημοπρασία για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης επίγειας ψηφιακής ραδιοφωνικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης. Πρόκειται για το έργο του παρόχου δικτύου ραδιοφώνου, ή αλλιώς της Digea του ελληνικού ραδιοφώνου. To ενδιαφέρον, όπως και στον τηλεοπτικό τοπίο, ήταν πολύ περιορισμένο, σε αντίθεση με όσα υποστήριζε ο νυν υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι κανένας από τους δύο ενδιαφερόμενους δεν έχει καταθέσει εγγυητικές επιστολές συμμετοχής στη δημοπρασία των συχνοτήτων.

Μόλις 169.689 φορολογικές δηλώσεις έχουν υποβληθεί

Περισσότερες από 110.000 δηλώσεις ημερησίως (μαζί με τα Σαββατοκύριακα) θα πρέπει να υποβάλλονται έως τις 30 Ιουνίου, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Πράγμα αδύνατον με βάση τα δεδομένα των προηγούμενων ετών. Είναι ενδεικτικό ότι πέρυσι είχαν υποβληθεί έως τις 5 Μαΐου περίπου 320.000, ενώ φέτος μόλις 169.689. Και το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στην αδιαφορία των φορολογουμένων, αλλά κυρίως στις καθυστερήσεις από πλευράς υπουργείου Οικονομικών. Μέχρι χθες ανακοινώνονταν οδηγίες για τη συμπλήρωση του εντύπου Ε3 που αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η παράταση είναι κάτι περισσότερο από πιθανή.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα νούμερα των stress tests

Εφτασε η ώρα της κρίσεως για τις συστημικές τράπεζες, καθώς σήμερα το πρωί, περίπου στις 11, θα ανακοινωθούν από την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος τα πολυαναμενόμενα αποτελέσματα του stress test. Η αγορά έχει προεξοφλήσει ότι όλες οι συστημικές τράπεζες «περνούν» και το δυσμενές σενάριο της άσκησης, και κατά συνέπεια καμία τράπεζα δεν θα υποχρεωθεί σε αύξηση κεφαλαίου. Ωστόσο, οι αναλυτές περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τα νούμερα και τις λεπτομέρειες για κάθε τράπεζα, για να δουν τις επιδόσεις και τις επιπτώσεις στην κεφαλαιακή επάρκεια στα σενάρια της άσκησης. Επίσης, με ενδιαφέρον αναμένεται το αν κάποια τράπεζα θα πρέπει να καταθέσει κεφαλαιακό πλάνο και αν ναι, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων, η αγορά προεξόφλησε «επιθετικά» τις πληροφορίες για αίσιο τέλος του stress test, με τις μετοχές των τραπεζών να αποκομίζουν, κατά τη διάρκεια του Απριλίου, κέρδη της τάξεως του 28%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή