Πολύχρωμο βουνό σε κίνδυνο

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχικά μοιάζει σαν οι εικόνες από τα βουνά στις περουβιανές Ανδεις, με τα γαλάζια, μοβ, κόκκινα και χρυσά χρώματά τους, να έχουν τύχει επεξεργασίας με Photoshop. Αλλά η εικόνα αυτή, 5.333 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι πραγματική. Ο κόσμος που κατοικεί εκεί το ονομάζει Βινικούνκα ή Βουνό του Ουράνιου Τόξου. 

Το πολύχρωμο βουνό, με ιζήματα που δημιουργήθηκαν στο πέρασμα των εκατομμυρίων ετών ανακαλύφθηκε πριν από πέντε χρόνια, όπως λένε οι ντόπιοι. Αλλά έχει γίνει ένας αγαπημένος τουριστικός προορισμός, φέρνοντας τα πολυπόθητα μετρητά στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα δημιουργήθηκαν και ανησυχίες για πιθανές φθορές στον παρθένο μέχρι χθες τόπο.

Οι οδηγοί κατευθύνουν περίπου χίλιους ορειβάτες στην περιοχή και έναν υδροβιότοπο ο οποίος αποξηράνθηκε για να δημιουργηθεί χώρος στάθμευσης για τα αυτοκίνητά τους.

Πολύχρωμο βουνό σε κίνδυνο-1

Ενας άνδρας από τις Ανδεις με το λάμα του περιμένει τουρίστες που επισκέπτονται το Βουνό του Ουράνιου Τόξου στην Πιτουμάρκα του Περού.

Ο Σάντος Ματσάκα, 29 ετών, οδηγός βουνού από την περιοχή Κούσκο στο νοτιοανατολικό Περού, επισημαίνει ότι το Βουνό του Ουράνιου Τόξου μπορεί να ανακαλύφθηκε πρόσφατα λόγω της κλιματικής αλλαγής. «Ρωτήσαμε τους ηλικιωμένους που κατοικούν στην Πιτουμάρκα, μια πόλη κοντά στο Βινικούνκα, και μας είπαν ότι το βουνό βρισκόταν κάτω από το χιόνι», δήλωσε ο Ματσάκα σε συνέντευξή του. «Η υπερθέρμανση του πλανήτη έκανε τους πάγους να λιώσουν και το πολύχρωμο βουνό βγήκε στην επιφάνεια».

Ο Ματσάκα, που είναι μέλος της κοινότητας Κέρο, λέει ότι το βουνό είναι ένας αγαπημένος προορισμός για τους ορειβάτες όχι μόνο λόγω της ομορφιάς του αλλά και λόγω του κλίματος. Τα μεγάλα πλήθη έφεραν νέα ζωή στην οικονομία της απόμακρης περιοχής γύρω από το βουνό, δημιουργώντας θέσεις εργασίας για τους ντόπιους, πολλοί από τους οποίους εκτρέφουν αλπακά.

Περίπου 500 κάτοικοι επέστρεψαν στην πατρογονική τους γη προκειμένου να εργαστούν ως οδηγοί για τους επισκέπτες από όλες τις Ανδεις. Χρεώνουν τρία δολάρια κατ’ άτομο, δημιουργώντας τζίρο περίπου 400.000 δολάρια τον χρόνο.

Ομως υπάρχει και υψηλό τίμημα για την τουριστική έκρηξη. «Από οικολογικής άποψης σκοτώνουν τη χήνα που γεννάει τα χρυσά αυγά», λέει η Περουβιανή βιολόγος Ντίνα Φαρφάν. Σύμφωνα με τη Φαρφάν, οι σημαντικές συνέπειες στο περιβάλλον είναι ορατές. Ενας υδροβιότοπος που ήταν καταφύγιο για τις πάπιες που αποδημούσαν μετατράπηκε σε έναν πελώριο χώρο στάθμευσης για τα τουριστικά λεωφορεία. Kι ένα μονοπάτι μήκους 2,5 χιλιομέτρων έχει διαβρωθεί τελείως από τους ορειβάτες. Επίσης μια καναδική εταιρεία εξόρυξης μεταλλεύματος έχει καταθέσει αίτημα για αδειοδότηση προκειμένου να γίνει εξόρυξη μεταλλευμάτων στην περιοχή.

Η πρόκληση

Το μεγάλο υψόμετρο και η μεγάλη απόσταση του μονοπατιού καθιστούν την ορειβασία μια πρόκληση, καθώς οι τουρίστες πρέπει να προσαρμοστούν στις συνθήκες προτού ξεκινήσουν την ανάβαση στο πολύχρωμο βουνό. Για να ξεπεράσουν την ασθένεια του μεγάλου υψομέτρου, κάποιοι μεταφέρουν μαζί τους μπουκάλες οξυγόνου ή άλλοι μασούν φύλλα κόκας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή