Τουρκία: Διατυπώνονται εικασίες για αύξηση των επιτοκίων

Τουρκία: Διατυπώνονται εικασίες για αύξηση των επιτοκίων

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τουρκική λίρα ενισχύθηκε, χθες. για δεύτερη συνεχόμενη μέρα έναντι του αμερικανικού δολαρίου, χάρη στην εικασία πως σύντομα η κεντρική τράπεζα της χώρας θα αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού, ώστε να περιορίσει το ύψος του πληθωρισμού και να σταματήσει τη διολίσθηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του νομίσματος. Χθες, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του κεντρικού τραπεζίτη της Τουρκίας με τις κανονιστικές αρχές, ενώ την Τετάρτη είχε προηγηθεί σύσκεψη του τουρκικού οικονομικού επιτελείου υπό τον Ερντογάν. Από τη χθεσινή σύσκεψη στην κεντρική τράπεζα δεν προέκυψαν σημαντικές ειδήσεις, πέρα από μία πληροφορία ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν οι συνεδριάσεις της νομισματικής επιτροπής από οκτώ σε δώδεκα, όπως ήταν προηγουμένως. Η τουρκική λίρα ενισχύθηκε, χθες, κατά 1,11% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, ενώ την Τετάρτη είχε υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 4,37 λίρες ανά δολάριο. Χθες, η ισοτιμία κυμαινόταν γύρω από το 4,23 ανά δολάριο, με το τουρκικό νόμισμα να έχει ενισχυθεί κατά περίπου 2% τις τελευταίες δύο ημέρες. Ωστόσο, από την αρχή του έτους, η λίρα έχει υποχωρήσει περίπου 9% έναντι του δολαρίου.

Οι επενδυτές προσπαθούν να εκτιμήσουν κατά πόσον οι συναντήσεις κορυφαίων οικονομικών παραγόντων τις τελευταίες ημέρες θα ανοίξουν τον δρόμο για αύξηση των επιτοκίων δανεισμού. Την Τετάρτη, η κεντρική τράπεζα είχε λάβει μέτρα για να ενισχύσει τη ρευστότητα των τουρκικών τραπεζών. Ο Ερντογάν έχει περιγράψει εαυτόν ως «εχθρό των επιτοκίων δανεισμού», ενώ η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα, καθώς θεωρείται πως καθιστά ακόμα δυσκολότερη την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού μέχρι τότε. Η επόμενη συνεδρίαση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας είναι στις 7 Ιουνίου και, σύμφωνα με ανάλυση της τουρκικής τράπεζας Turk Ekonomi Bankasi, την οποία επικαλείται το Bloomberg, μέχρι τότε η αγορά θα έχει προεξοφλήσει σημαντική αύξηση των επιτοκίων δανεισμού. Η απόδοση του τουρκικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε χθες κατά 28 μονάδες βάσης και βρισκόταν στο 13,17%, ενώ την Τετάρτη είχε ανέλθει στο 13,59%. Δύο από τις μεγαλύτερες τουρκικές κρατικά ελεγχόμενες τράπεζες μείωσαν, χθες, το επιτόκιο δανεισμού για στεγαστικά δάνεια ύψους μέχρι 117.000 δολάρια, και διάρκειας μέχρι 10 χρόνια, στο 0,98% από 1,23% προηγουμένως. Η Τουρκία έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κρίσης που ταλαιπωρεί τις αναδυόμενες αγορές τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς τόσο το ΔΝΤ όσο και πολλοί οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας έχουν προειδοποιήσει ότι η οικονομία της οδεύει προς υπερθέρμανση, ενώ πλήττεται από πληθωρισμό σχεδόν 11%, και η διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών στο 5,6% του ΑΕΠ σημαίνει πως πρακτικά εξαρτάται από τη χρηματοδότηση των ξένων επενδυτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή