ΚΟΣΜΟΣ

Αντίποινα στο Παρίσι από Αγκυρα

REUTERS

Τουρκικό άρμα μάχης συμμετέχει στην αποβατική άσκηση «Efes 2018» έξω από τη Σμύρνη.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΑΓΚΥΡΑ. Τις εγγραφές φοιτητών στα μαθήματα γαλλικής λογοτεχνίας και γαλλικής γλώσσας σε τουρκικά πανεπιστήμια ανέστειλε, χθες, το υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας, στον απόηχο της διπλωματικής έντασης μεταξύ Αγκυρας και Παρισίων.

Το τουρκικό συμβούλιο ανώτατης παιδείας ανέφερε ότι αιτία της αναστολής εγγραφών είναι το μικρό ενδιαφέρον των φοιτητών για τα μαθήματα αυτά και ο ελάχιστος αριθμός εγγραφών στο τρέχον ακαδημαϊκό έτος. Το τουρκικό υπουργείο Παιδείας επεσήμανε επίσης ότι κανένα γαλλικό πανεπιστήμιο δεν προσφέρει μαθήματα τουρκικής λογοτεχνίας και γλώσσας.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του τουρκικού υπουργείου, αν και 19 τουρκικά πανεπιστήμια προσφέρουν μαθήματα γαλλικής γλώσσας και λογοτεχνίας, 16 από αυτά δεν έχουν εγγράψει μέχρι σήμερα ούτε έναν φοιτητή.

Τουρκικά πανεπιστήμια, τα οποία προσφέρουν μαθήματα γαλλικής γλώσσας και λογοτεχνίας και στα οποία έχουν εγγραφεί φοιτητές θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

Στις 21 Απριλίου, 300 επιφανείς Γάλλοι, μεταξύ τους ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί και ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς υπέγραψαν μανιφέστο, που δημοσιεύθηκε στην ημερήσια εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας Le Parisien, στο οποίο απαιτούσαν την αφαίρεση ορισμένων εδαφίων του Κορανίου, που περιέχουν –κατά την άποψή τους– βίαιες και αντισημιτικές αναφορές.

Την περασμένη Τρίτη, το θέμα σχολίασε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας: «Εσείς στη Δύση, όταν επιτίθεστε εναντίον του ιερού μας κειμένου, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν θα επιτεθούμε εναντίον των ιερών και οσίων σας. Τέτοιες δηλώσεις αποκαλύπτουν μόνο την άγνοιά σας. Δεν διαφέρετε σε τίποτα από το Ισλαμικό Κράτος».

Στο μεταξύ, μεγάλες τουρκικές αποβατικές ασκήσεις με την κωδική ονομασία «Efes 2018» και τη συμμετοχή ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες στην περιοχή της Σμύρνης.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ