Αμεσα συμφωνία με την Αργεντινή επιδιώκει η Λαγκάρντ

Αμεσα συμφωνία με την Αργεντινή επιδιώκει η Λαγκάρντ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ υποσχέθηκε χθες να ολοκληρώσει το ταχύτερο δυνατόν τη διαπραγμάτευση με τον υπουργό Οικονομίας της Αργεντινής Νίκολας Ντουχόβνε και επανέλαβε τη στήριξή της στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του Μαουρίτσιο Μάκρι.

Εν τω μεταξύ, το χρηματιστήριο του Μπουένος Αϊρες υποδέχθηκε με θεαματική άνοδο την είδηση ότι ο Μάκρι προσέφυγε στο ΔΝΤ, με τον δείκτη Merval να κλείνει με κέρδη 6% επί δύο συναπτές συνεδριάσεις.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας, όμως, άρχισε και πάλι χθες να διοχετεύει τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα σε αγορά πέσος για να στηρίξει το νόμισμα. Σε διάστημα μιας εβδομάδας έχει δαπανήσει πάνω από 8 δισ. δολάρια από τα διαθέσιμα, που έχουν περιοριστεί περίπου στα 55 δισ. δολάρια, ενώ με συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων έχει φτάσει το κόστος δανεισμού στο 40%.

Μιλώντας στο Reuters, ο κ. Ντουχόβνε τόνισε ότι έχει συμφωνήσει με το Ταμείο να μη δημοσιοποιήσει, προς το παρόν, το ύψος του δανείου ή τους όρους υπό τους οποίους θα χορηγηθεί, προτού καταλήξουν σε συμφωνία. Σύμφωνα, πάντως, με την αργεντίνικη οικονομική εφημερίδα Ambito Financiero, οι συζητήσεις αφορούν δάνειο ύψους από 20 έως 22 δισ. δολάρια και ένα ποσό από 5 έως 9 δισ. δολάρια για το τρέχον έτος.

Σχολιάζοντας την εντυπωσιακή άνοδο του χρηματιστηρίου, ο Γκουστάβο Μπερ, στέλεχος της συμβουλευτικής Estudio Ber στο Μπουένος Αϊρες, τόνισε ότι «η είδηση της προσφυγής στο ΔΝΤ έδωσε ανάσα στην αγορά, μετά την πρόσφατη μεγάλη πτώση των τελευταίων ημερών». Τις τελευταίες ημέρες ο δείκτης Merval είχε σημειώσει συνολικά απώλειες ύψους 12%. Η ανάκαμψή του οφείλεται, πάντως, ώς έναν βαθμό στη γενικότερη ευφορία που επικράτησε στις αγορές ανά τον κόσμο, χάρη στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου και τη συνεπακόλουθη άνοδο των μετοχών ενεργειακών εταιρειών. Είναι ενδεικτικό ότι έκλεισαν με κέρδη όλες οι αγορές της ευρύτερης Λατινικής Αμερικής, με τον δείκτη Bovespa της Βραζιλίας να κλείνει με άνοδο 1,74% και τη μετοχή της κρατικής πετρελαϊκής Petrobras να εκτοξεύεται κατά 3,91%.

Τη στήριξή του στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του Μάκρι εξέφρασε χθες με σχετική ανακοίνωσή του και ο Λευκός Οίκος, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα «που στοχεύει στην ελεύθερη αγορά και στην οικονομική ανάπτυξη και θα βελτιώσει το οικονομικό μέλλον της Αργεντινής».

Οπως, πάντως, τονίζει το Reuters, η προσφυγή του Μάκρι στο ΔΝΤ υποθηκεύει ενδεχομένως το πολιτικό του μέλλον, καθώς το Ταμείο είναι στη συνείδηση των Αργεντίνων συνυφασμένο με τις πολιτικές που ακολούθησε η χώρα καθ’ υπαγόρευσίν του και οι οποίες οδήγησαν στη χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της και στη στάση πληρωμών την περίοδο 2001-2002.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή