Νέα παράταση διαβουλεύσεων στην Ιταλία

Νέα παράταση διαβουλεύσεων στην Ιταλία

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. «Ετοιμάζουμε κυβέρνηση πενταετίας, χρειαζόμαστε μερικές ημέρες ακόμη». Ο επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο διέψευσε χθες τις προσδοκίες για άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης, ζητώντας πίστωση ολίγων ημερών από τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα. Η προοπτική συγκυβέρνησης με τη Λέγκα του Βορρά είναι «δίκοπο μαχαίρι» για το Κίνημα που ίδρυσε ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο, όπως δείχνει τελευταία δημοσκόπηση.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση για λογαριασμό της ιταλικής έκδοσης της «Χάφινγκτον Ποστ», το Κίνημα 5 Αστέρων βρίσκεται μιάμιση μονάδα κάτω από το εκλογικό αποτέλεσμα της 4ης Μαρτίου, ενώ η Λέγκα 5 μονάδες πάνω. Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων των 5 Αστέρων διαφωνεί με την καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή, μια υπόσχεση της Λέγκας με την οποία τα 5 Αστέρια έχουν ανακαλύψει «συγκλίσεις».

Ο Μπέπε Γκρίλο χαρακτήρισε τη δυνατότητα συγκλίσεων με τη Λέγκα του Βορρά προσόν του κόμματός του. «Εχουμε δείξει ότι μπορούμε να συζητήσουμε με οποιονδήποτε. Οι ιδέες δεν είναι ούτε δεξιές ούτε αριστερές, είναι καλές, κακές ή μέτριες», είπε ο Γκρίλο.

«Η είδηση σήμερα είναι ότι η Λέγκα και τα 5 Αστέρια έχουν παραλύσει σε μία διαπάλη εξουσίας και έχουν μπλοκάρει στο θέμα των προσώπων, βλάπτοντας τη χώρα που ορθώς ζητεί μέγιστη διαφάνεια και σταθερή προοπτική. Αυτή δεν είναι κυβέρνηση αλλαγής», υποστήριξε ο εκτελών χρέη προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Μαουρίτσιο Μαρτίνα.

«Το βράδυ κοιμήθηκα μία ώρα, λειτουργώ με καφέ και μάλλον διάλεξα λάθος στιγμή να κόψω το κάπνισμα. Αλλά είμαι περήφανος που τα δίνω όλα για να προσφέρω ένα καλύτερο μέλλον στην Ιταλία και στα παιδιά μας», υποστήριξε, αντιθέτως, ο Ματέο Σαλβίνι. Επανέλαβε, δε, ότι θεωρεί κύριας σημασίας την αλλαγή του νόμου για τη συντάξιμη ηλικία, για το μεταναστευτικό και την αποφυγή αύξησης του ΦΠΑ και ότι οι θέσεις των δύο πολιτικών δυνάμεων, στα θέματα αυτά, δεν ταυτίζονται απόλυτα.

Επέμεινε, επίσης, ότι κύριο αντικείμενο της διαπραγμάτευσης «πρέπει να είναι και η νέα στάση της Ιταλίας στην Ευρώπη».

Ούτε ο Σαλβίνι ούτε ο Ντι Μάιο αναφέρουν δημοσίως ονόματα πιθανών πρωθυπουργών, υποστηρίζοντας ότι πρώτα πρέπει να καταλήξουν σε προγραμματική συμφωνία και μετά να αποφασίσουν για τα πρόσωπα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή