Αυξημένη πίεση εμφανίζουν 2 εκατ. Έλληνες

Αυξημένη πίεση εμφανίζουν 2 εκατ. Έλληνες

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερους από 1 στους 3 ενήλικες ταλαιπωρεί η υπέρταση στη χώρα μας, ενώ 1 στους 4 δεν γνωρίζει ότι έχει αυξημένη αρτηριακή πίεση. Συνολικά στην Ελλάδα η ασθένεια πλήττει πάνω από 2.000.000 ανθρώπους και επειδή είναι συνήθως ασυμπτωματική, μπορεί να υπάρχει για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να προκαλεί κάποια συγκεκριμένη ενόχληση. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων γίνεται αισθητή, όταν πλέον έχει κάνει πολλαπλές επιπλοκές στον οργανισμό, όπως ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ), με αφορμή μια σειρά δράσεων ενημέρωσης των πολιτών, τις οποίες έχει προγραμματίσει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης στις 17 Μαΐου.

Οπως αναφέρει, ενόψει των δράσεων αυτών, εάν κάποιος έχει αρρύθμιστη αρτηριακή υπέρταση κινδυνεύει να υποστεί σε σύγκριση με άτομα που έχουν φυσιολογική πίεση:

– Επτά φορές περισσότερο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο,

– Τρεις φορές περισσότερο έμφραγμα μυοκαρδίου,

– Εξι φορές περισσότερο καρδιακή ανεπάρκεια, 

– Τρεις φορές περισσότερο ανευρύσματα αορτής και αγγειοπάθεια κάτω άκρων,

– Τρεις φορές περισσότερο νεφρική ανεπάρκεια.

Στόχος της ΕΚΕ δεν είναι να τρομάξει τους πολίτες, αλλά να τους ενημερώσει σε βάθος για τη πάθηση, ώστε να τους κινητοποιήσει προς την κατεύθυνση της πρόληψης. Για τον λόγο αυτό, οι δράσεις έχουν ως κεντρικό σύνθημα: «Μετρώ την πίεση, Μαθαίνω για την υπέρταση, Προλαμβάνω το εγκεφαλικό επεισόδιο, το έμφραγμα μυοκαρδίου και την καρδιακή ανεπάρκεια». 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή