Τουρκία: Ανοιγμα στους Κούρδους από Ακσενέρ

Τουρκία: Ανοιγμα στους Κούρδους από Ακσενέρ

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Την απελευθέρωση του φυλακισμένου ηγέτη του αντιπολιτευόμενου κόμματος ΗDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς ζήτησαν στελέχη του κόμματος, προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή διεξαγωγή των εκλογών της 24ης Ιουνίου. Σε μια προσπάθεια προσεταιρισμού της κουρδικής ψήφου στον δεύτερο γύρο των εκλογών, την απελευθέρωση του Ντεμιρτάς ζήτησε και η υποψήφια του εθνικιστικού κόμματος Ιγί, Μεράλ Ακσενέρ.

«Δεν έχει καταδικαστεί», είπε η Ακσενέρ. «Αν υποθέσουμε ότι απελευθερώνεται τρεις μήνες μετά τις εκλογές, πώς θα μπορέσει η Τουρκία να δικαιολογήσει την αδικία στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας;» Η υποψηφιότητα του Ντεμιρτάς έχει εγκριθεί από την εκλογική επιτροπή και η εκστρατεία του διεξάγεται από το εσωτερικό της φυλακής.

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν συνεχίζει την περιοδεία του στη Βρετανία, στο πλαίσιο της οποίας έγινε δεκτός από τη βασίλισσα Ελισάβετ και την πρωθυπουργό Μέι. Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, η Τουρκία ενδιαφέρεται να αγοράσει από την BAE Systems τεχνολογία για την πρώτη φάση κατασκευής τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους. «Η συνεργασία μας στην αμυντική βιομηχανία είναι το καλύτερο παράδειγμα για το τι μπορούμε να πετύχουμε από κοινού», είχε δηλώσει το Σάββατο ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε ετήσιο βρετανοτουρκικό φόρουμ.

Επίσης, οι δύο χώρες σκοπεύουν να συνάψουν νέα εμπορική συμφωνία μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. «Επιτρέποντας επίσημη επίσκεψη και ακρόαση με τη βασίλισσα, η Μέι και ο Μπόρις Τζόνσον ουσιαστικά στρώνουν κόκκινο χαλί για έναν άνθρωπο που περιφρονεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και ευθύνεται για ανησυχητικά επίπεδα καταπίεσης και βίας», είπε ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Βινς Κέιμπλ.

Ενώ Κούρδοι διαδήλωναν στο Λονδίνο κατά της επίσκεψης, ο εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού δήλωσε ότι οι στενές σχέσεις των δύο χωρών «επιτρέπουν ειλικρινείς συζητήσεις». «Η πρωθυπουργός θα θίξει το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή