ΕΛΛΑΔΑ

Φοιτητικές εκλογές σε τροχιά απαξίωσης

Οι διαφωνίες των παρατάξεων για τον χώρο πραγματοποίησης των φοιτητικών εκλογών, υπό τον φόβο των επεισοδίων, οδήγησαν σε ένα ακόμη βήμα προς την απαξίωσή τους, στην αναβολή τους στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και σε κάλπες σε διαφορετικούς χώρους στη Νομική Αθηνών – η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ψήφισε στην Αίγλη Ζαππείου και οι άλλες παρατάξεις στη Σόλωνος. Σελ. 6

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Εκπαίδευση

Ενα ακόμη επεισόδιο στην απαξίωση των φοιτητικών εκλογών, τα τελευταία χρόνια, γράφτηκε χθες. Οι διαφωνίες των παρατάξεων για τον χώρο πραγματοποίησης των εκλογών οδήγησαν στην αναβολή τους στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και σε κάλπες σε διαφορετικούς χώρους στη Νομική Αθηνών.

Ειδικότερα, στο ΟΠΑ την τελευταία διετία οι εκλογές οργανώθηκαν εκτός ιδρύματος (στο Πάρκο Ελευθερίας το 2016 και στο Ζάππειο Μέγαρο το 2017), καθώς οι παρατάξεις ήθελαν να αποτρέψουν τυχόν επεισόδια. Φέτος δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί χώρος, αφού δεν υπήρξε συμφωνία για τις εγγυητικές επιστολές με τους υπεύθυνους στο Ζάππειο, και έτσι οι εκλογές αναβλήθηκαν. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ κατήγγειλε ως υπεύθυνη την ΠΑΣΠ, λέγοντας ότι «φέτος η ΠΑΣΠ θυμήθηκε να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν ως “αυτοδύναμη”’ παράταξη (με 6/11 έδρες στο Δ.Σ. του Φοιτητικού Συλλόγου) και παρακάμπτοντας κάθε είδους συνεννόηση επέλεξε να προσπαθήσει να διασφαλίσει μόνη της τη διεξαγωγή των εκλογών... Εκανε αίτημα στο Ζάππειο Μέγαρο πριν καν οριστικοποιηθεί η ημερομηνία των εκλογών. Στη συνέχεια όμως τόσο η ΠΑΣΠ όσο και οι αρχές του Πανεπιστημίου επέδειξαν εγκληματική αδράνεια στη τήρηση των υποχρεώσεων (σημ.: εγγυητικές) για την έγκριση του χώρου».

Στη Νομική Αθηνών η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ζήτησε να μεταφερθούν όλες οι κάλπες στην Αίγλη Ζαππείου, ωστόσο οι άλλες παρατάξεις δεν συμφώνησαν. Ετσι, στήθηκαν κάλπες στην Αίγλη και το κτίριο της οδού Σόλωνος. Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι εφορευτικές επιτροπές των φοιτητικών συλλόγων Νομικής, Οικονομικού και Πολιτικού ΕΚΠΑ καταδίκασαν την απόφαση της ΔΑΠ ως «παράνομη και διασπαστική».

Επεισόδια δεν σημειώθηκαν, πλην της έντασης στο ΕΜΠ, όταν ομάδα 20 κουκουλοφόρων προσπάθησε να εισέλθει στο ίδρυμα. Οι κουκουλοφόροι απωθήθηκαν από την περιφρούρηση των μελών της ΚΝΕ, και οπισθοχωρώντας πέταξαν φωτοβολίδες.

Κατά τα λοιπά, οι εκλογές έγιναν ομαλά χωρίς να λείπουν παρατράγουδα. Ενδεικτικά, η Πανσπουδαστική κατήγγειλε τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για νοθεία στο ΤΕΦΑΑ Αθηνών. Η συμμετοχή αναμένεται στα ίδια επίπεδα, ενώ τα αποτελέσματα, διαφορετικά από κάθε παράταξη, θα δημοσιοποιηθούν σήμερα.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ