Στον αέρα η συνάντηση Τραμπ – Κιμ Γιονγκ Ουν

Στον αέρα η συνάντηση Τραμπ – Κιμ Γιονγκ Ουν

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμφίβολη είναι από χθες η συνάντηση κορυφής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, η οποία προβλέπεται να λάβει χώρα στη Σιγκαπούρη, στις 12 Ιουνίου. Η Πιονγιάνγκ έθεσε υπό αίρεση το ιστορικό ραντεβού και ακύρωσε προγραμματισμένη γι’ αυτή την εβδομάδα συνάντηση των δύο κορεατικών κρατών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για αμερικανικά γυμνάσια στην περιοχή και κυρίως για τις αλλοπρόσαλλες δηλώσεις του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον.

«Αν οι ΗΠΑ προσπαθούν να μας βάλουν στη γωνία και να μας αναγκάσουν να εγκαταλείψουμε μονομερώς το πυρηνικό μας οπλοστάσιο, τότε δεν θα συνεχίσουμε να ενδιαφερόμαστε για έναν τέτοιο διάλογο και δεν μπορούμε παρά να επανεξετάσουμε το αν θα προσέλθουμε στη σύνοδο κορυφής», προειδοποίησε ο Βορειοκορεάτης υφυπουργός Εξωτερικών Κιμ Κιέ Γκουάν.

Νωρίτερα, ο Μπόλτον –ο οποίος κέρδισε τη φήμη του «ιέρακα» από τη θητεία του στην κυβέρνηση του υιού Μπους– είχε προτείνει στη Βόρεια Κορέα να ακολουθήσει ένα μοντέλο «α λα Λιβύη», παραδίδοντας γρήγορα το πυρηνικό της οπλοστάσιο στις ΗΠΑ ή άλλες χώρες. Η τοποθέτηση αυτή θεωρήθηκε σκόπιμη πρόκληση από την Πιονγιάνγκ, η οποία δεν λησμονεί, βέβαια, τη μοίρα που επεφύλαξαν οι Δυτικοί στον ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι.

«Ο κόσμος γνωρίζει πολύ καλά ότι η χώρα μας δεν είναι ούτε Λιβύη ούτε Ιράκ, χώρες που είχαν τραγική μοίρα», τόνισε ο Κιμ Κιέ Γκουάν. «Αποκαλύψαμε το ποιόν του Μπόλτον στο παρελθόν και δεν κρύβουμε την απέχθεια που μας προκαλεί και σήμερα», προσέθεσε ο Βορειοκορεάτης αξιωματούχος.

Ελπίδα

Πάντως, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον «διατηρεί πάντα την ελπίδα» πως η προγραμματισμένη συνάντηση Τραμπ – Κιμ τελικά θα πραγματοποιηθεί. «Ο πρόεδρός μας είναι ο πιο σταθερός διαπραγματευτής που υπάρχει», προσέθεσε η Σάντερς, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ασυνήθιστο να σημειώνονται αναταράξεις σε παρόμοιες διαδικασίες.

Σύμφωνα με τον Τζόσουα Πόλακ, από το Ινστιτούτο Διεθνών Μελετών στο Μίντλμπερι της Καλιφόρνιας, η Πιονγιάνγκ έχει ενοχληθεί από τη διατήρηση των αμερικανικών κυρώσεων, παρά τις υποχωρήσεις στις οποίες έχει ήδη προβεί η ίδια. «Θα ήθελαν μια αλλαγή τόνου από τις ΗΠΑ και δεν έχουν δει κάτι τέτοιο για την ώρα», σχολίασε.

Παρέμβαση στο Κορεατικό υπήρξε, χθες, και από την πλευρά του Πεκίνου. Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ υποδέχθηκε στην πρωτεύουσα αντιπροσωπεία του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος της Βόρειας Κορέας, όπου τόνισε την υποστήριξη της χώρας του στην οικονομική ανάπτυξη των γειτόνων της και στις προσπάθειες για αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Λου Κανγκ, κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν καλή θέληση και ειλικρίνεια ώστε να δημιουργηθεί ευνοϊκή ατμόσφαιρα γύρω από τις προσπάθειες για την αποπυρηνικοποίηση και την ομαλοποίηση της κατάστασης στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή