Σκοπιανό: Στάση αναμονής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Σκοπιανό: Στάση αναμονής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δεδομένο ότι λεπτομέρειες για τα όσα συζητήθηκαν στη Σόφια ανάμεσα στους Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ δεν ανακοινώθηκαν χθες, με επιφύλαξη αντέδρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Αθήνα, επαναλαμβάνοντας τις προϋποθέσεις που έχουν θέσει, προκειμένου να συμφωνήσουν με μια πιθανή λύση. Από την πλευρά τη Ν.Δ. αντέδρασαν με επίθεση προσωπικά στον κ. Τσίπρα και σε όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός για διαμόρφωση κλίματος συνεννόησης στα εθνικά θέματα. «Αργά τη θυμήθηκε τη συναίνεση ο κ. Τσίπρας», ήταν η αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που για άλλη μία φορά επανέλαβε στη σχετική ανακοίνωση ότι ο πρωθυπουργός «επί μήνες διαπραγματεύεται εν κρυπτώ, διχάζοντας τον ελληνικό λαό και χλευάζοντας τις ευαισθησίες του». Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στην κυβέρνηση, όπως και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ανέφερε χθες, εκτιμούν ότι οι προχθεσινές δηλώσεις του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με το πλαίσιο επίλυσης του ονοματολογικού κινούνται σε μια κατεύθυνση πιο θετική σε σχέση με το παρελθόν.

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής υπογραμμίζεται, αναφορικά με τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις, η μεγάλη σημασία που έχει κάθε προσπάθεια η οποία ενισχύει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Επισημαίνεται, δε, ότι η τήρηση της αρχής καλής γειτονίας και η εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας αποτελούν προϋπόθεση στην περίπτωση της ΠΓΔΜ. «Στόχος, όπως άλλωστε μας έχει ενημερώσει και η κυβέρνηση, για την επίλυση του θέματος, είναι μία ολοκληρωμένη συμφωνία που περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes), την αλλαγή του συντάγματος, μια συμφωνία με όλες τις δεσμευτικές ρυθμίσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της Ιστορίας. Μια συμφωνία που θα αντέξει στον χρόνο και δεν θα επηρεάζεται από πολιτικές ανακατατάξεις», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε σε δηλώσεις του (ALPHA) ότι «σήμερα υπάρχει μια φιλοευρωπαϊκή ηγεσία στα Σκόπια και δεν πρέπει να χάσουμε και αυτή την ευκαιρία», προσθέτοντας ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται στη σωστή στιγμή. Μάλιστα, εκτίμησε ότι «αν η λύση που θα έρθει έχει τη σφραγίδα της Ευρώπης, πρέπει να τη στηρίξουμε όλοι», καθώς και ότι «η Ν.Δ. θα δυσκολευθεί πάρα πολύ να πει το “όχι” στους Ευρωπαίους».

Τη θέση του κατά της ένταξης των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, κάνοντας λόγο για «εξέλιξη εχθρική για τους λαούς της περιοχής». «Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η πραγματική λύση απαιτεί επίσης καθαρές εγγυήσεις για εξάλειψη του αλυτρωτισμού και για το απαραβίαστο των συνόρων, που σημαίνει αλλαγές στο σύνταγμα της γειτονικής χώρας, άμεσα και όχι στο μέλλον», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Περισσού.

Διαφωνία ΑΝΕΛ

Πάντως, παραμένει η διαφωνία του κυβερνητικού εταίρου, των ΑΝΕΛ, σε σχέση με την επιδιωκόμενη λύση. Οπως δήλωσε, χθες, η εκπρόσωπος του κόμματος, Μανταλένα Παπαδοπούλου (ΣΚΑΪ), «δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τη χρήση του όρου “Μακεδονία” ή παραγώγου αυτού για τη γειτονική μας χώρα», ενώ πρόσθεσε ότι «οι εθνότητες που συναποτελούν το κράτος των Σκοπίων δεν μπορούν να αποδεχθούν εύκολα αλλαγή σε σύνταγμα, ταυτότητα, εθνικότητα, γλώσσα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή