Κριτική Ε.Ε. για τη διάσωση της Συνεργατικής Τράπεζας

Κριτική Ε.Ε. για τη διάσωση της Συνεργατικής Τράπεζας

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληρή κριτική ασκεί στην Κύπρο η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, με αφορμή τη στάση που κράτησε η κυβέρνησή της για τη διάσωση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ή Συνεργατισμού), κάνοντας λόγο «για κάτι σάπιο που υπάρχει στη χώρα». Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Deutsche Welle στο σχετικό της δημοσίευμα για το θέμα, η Λευκωσία έσπευσε να διοχετεύσει στο πιστωτικό ίδρυμα δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να αποτρέψει τη χρεοκοπία του, και μάλιστα χωρίς να έρθει σε συνεννόηση με τις Βρυξέλλες. «Μήπως, λοιπόν, παραβιάστηκε το ευρωπαϊκό δίκαιο;», διερωτάται η Suddeutsche Zeitung. Και συνεχίζει: Τι σημαίνει αυτό για το σχέδιο δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού πλαισίου εγγύησης καταθέσεων;

Οπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, «η κυπριακή κυβέρνηση θέλησε να αποφύγει τον πανικό και την αβεβαιότητα, γι’ αυτό και τον Απρίλιο προχώρησε σε ένεση ρευστότητας ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ώστε να εξακολουθήσει ο Συνεργατισμός να λειτουργεί και να μπορεί να εκταμιεύει χρήματα». Καθίσταται εμφανές ότι η κυβέρνηση του κ. Νίκου Αναστασιάδη είχε στόχο να καλλιεργήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης για το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Σύμφωνα, ωστόσο, με πληροφορίες της SZ, η Λευκωσία έλαβε τις σχετικές αποφάσεις χωρίς να πάρει την έγκριση της Κομισιόν, που είναι το αρμόδιο όργανο για να κρίνει τη νομιμότητα όσον αφορά τη χορήγηση κρατικής βοήθειας.

Συνεπώς, σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν έως τώρα, ανακύπτουν τα εξής θέματα: μήπως η Κύπρος παραβίασε το ευρωπαϊκό δίκαιο και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στις διαπραγματεύσεις για την τραπεζική ένωση στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον Ιούνιο; Οπως αναφέρει στο σχετικό της άρθρο η Deutsche Welle, στο πλαίσιο της συνόδου αυτής θα συζητηθεί και η εγγύηση καταθέσεων σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Την ώρα, λοιπόν, που το Παρίσι, το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες στρέφουν την προσοχή τους στις ριζικές μεταρρυθμίσεις της Ε.Ε., όσα συμβαίνουν στην Κύπρο φέρνουν ξανά στο προσκήνιο τους κινδύνους για τους τραπεζικούς ισολογισμούς.

Τα κόκκινα δάνεια της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας ανέρχονται στα 6,2 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο σχεδόν 33% του κυπριακού ΑΕΠ. Για να καταλάβει κανείς τι συμβαίνει, θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα συνολικά έσοδα του κυπριακού κράτους έφθασαν πέρυσι στα 7,6 δισ. ευρώ. Γίνεται έτσι αντιληπτό ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας της χώρας είναι υπερμεγέθης.

Δεδομένης της δεινής κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο Συνεργατισμός, η Λευκωσία πιέστηκε να αντιδράσει άμεσα, χωρίς, ωστόσο, να λάβει υπ’ όψιν τους κανόνες για την εκκαθάριση των τραπεζών, όπως επισημαίνει η Deutsche Welle. Οταν ένα κράτος χορηγεί οικονομική βοήθεια σε μια τράπεζα, τότε σε ακραία περίπτωση θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η διαδικασία εκκαθάρισης ή τουλάχιστον να τεθούν όροι για την εξυγίανσή της. Σε αυτήν την περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έπρεπε ως ανώτατο εποπτικό όργανο να διαπιστώσει τη χρεοκοπία και να παραδώσει στη συνέχεια τη σκυτάλη στο Ενιαίο Συμβούλιο Εκκαθάρισης (SRB). Το SRB εν συνεχεία θα αναλάμβανε να διεκπεραιώσει είτε την εκκαθάριση του πιστωτικού ιδρύματος είτε την αναδιάρθρωσή του. Τίποτε από τα παραπάνω δεν έγινε, προφανώς για πολιτικούς λόγους. Σύμφωνα, τέλος, με έγκυρες πηγές, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες είναι αρκετά θυμωμένοι με τη Λευκωσία, αναφέρει η Deutsche Welle. Ταυτόχρονα, όμως, κανείς στην Ε.Ε. δεν θέλει να ξεσπάσει νέα τραπεζική κρίση στην Κύπρο, μόλις πέντε χρόνια μετά την προηγούμενη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή