«Εισροές» ψηφοφόρων ενισχύουν τη Ν.Δ.

«Εισροές» ψηφοφόρων ενισχύουν τη Ν.Δ.

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόσφατη δημοσκόπηση της Pulse RC για λογαριασμό του ΣΚΑΪ είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες της εταιρείας μας, έστω και αν δεν περιλαμβάνει δραματικές ανατροπές ή μεγάλες αυξομειώσεις. Κάθε νέα, ψύχραιμη και προσεκτική ανάγνωσή της, προσφέρει σημαντικές διαπιστώσεις και συμπεράσματα.

Η διαφορά Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ, στην «Πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων», μεγαλώνει κατά τι (στο 10,5%), δείχνοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατηρεί περιθώρια ενίσχυσης. Συσχετίζοντας αυτό το αποτέλεσμα με ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία κάθε πολιτικής δημοσκόπησης, με το γράφημα των «Συσπειρώσεων – Μετακινήσεων», προκύπτει ότι η αύξηση δεν προέρχεται από διεύρυνση της συσπείρωσής της –που δεν άλλαξε– είναι άλλωστε ιδιαίτερα υψηλή, σχεδόν προεκλογική! Προφανώς οφείλεται κυρίως σε «εισροές» ψηφοφόρων από άλλους χώρους ή από την «Γκρίζα ζώνη».

Στον δείκτη «Καταλληλότερος για πρωθυπουργός», οι δύο αρχηγοί καταγράφουν ποσοστά υψηλότερα από όσα συγκεντρώνουν τα κόμματά τους, στην «Πρόθεση ψήφου» – υπενθυμίζοντας ότι οι ίδιοι αποτελούν τα δυνατά χαρτιά των παρατάξεών τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευρύνει τη διαφορά του από τον Αλέξη Τσίπρα κατά 2 μονάδες (στις 10).

Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα είναι η διαπίστωση ότι, για πρώτη φορά σε έρευνα της εταιρείας μας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μειώνει τόσο την απόστασή του από τον προπορευόμενο «Κανένα»!

Και στον τρίτο πολιτικό δείκτη, στην «Παράσταση νίκης», η «ψαλίδα» ανοίγει περισσότερο υπέρ της Ν.Δ. Ανατρέπεται αυτή η υπεροχή; Δύσκολα… Αν και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην πολιτική –και στη στατιστική– δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη φθορά της εξουσίας και με αρκετά μέτωπα ανοικτά, καταφέρνει και κρατάει σταθερά τα ποσοστά του, σε επίπεδα υψηλότερα από τα χαμηλά του 2017. Διατηρεί, επίσης, αξιόλογη «δεξαμενή» μεταξύ των εκλογέων της «Γκρίζας ζώνης», αφού ο ένας στους τρεις τον είχε ψηφίσει τον Σεπτέμβριο του 2015. Ακόμα κι έτσι, η υπεροχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε όλους τους πολιτικούς δείκτες, ούτε συνήθης είναι ούτε εύκολα ανατρέπεται!

Η κάμψη του Κινήματος Αλλαγής κατά μία μονάδα το φέρνει να μοιράζεται την 3η θέση μαζί με τη Χρυσή Αυγή. Αν κάτι του επιτρέπει να αισιοδοξεί είναι η διαπίστωση που προκύπτει από το επίσης σημαντικό γράφημα της «Προέλευσης της “Γκρίζας ζώνης”». H ενίσχυση των ποσοστών των προερχόμενων από τη ΔΗΣΥ και το Ποτάμι δείχνει ότι το μεγαλύτερο τμήμα των πρόσφατων απωλειών του Κινήματος παραμένει στην «Γκρίζα ζώνη».

Ο δείκτης «Κατεύθυνση των πραγμάτων», μετά πολλούς μήνες αργής αλλά σταθερής βελτίωσης, «φρενάρει», ενώ το ένα τρίτο των συμμετεχόντων (36%) εκτιμά ότι η ψηφισμένη μείωση των συντάξεων για την 1η Ιανουαρίου 2019, μπορεί να ανασταλεί… Στο ερώτημα «θα μπορέσετε να πληρώσετε τις φετινές σας οφειλές στην εφορία», το υψηλότερο ποσοστό της απάντησης «Ναι, όλες» (36%) το συναντάμε στους δημοσίους υπαλλήλους – το χαμηλότερο (7%) στους ανέργους. Το μεγαλύτερο ποσοστό της απάντησης «Δεν έχω οφειλές» (19%) το βρίσκουμε στους συνταξιούχους και το μικρότερο (10%) στους αυτοαπασχολουμένους και στους ανέργους.

Τι δείχνουν τα στοιχεία της «Γκρίζας ζώνης»

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες κάρτες της δημοσκόπησης είναι η «Προέλευση της “Γκρίζας ζώνης”». Σε αυτήν αποτυπώνεται το τι είχαν ψηφίσει, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, οι συμμετέχοντες που σήμερα δηλώνουν «αναποφάσιστοι», ή ότι θα ψηφίσουν «Λευκό / Ακυρο» ή ότι δεν θα ψηφίσουν. Δεν περιλαμβάνονται τα «Δεν απαντώ». Στην έρευνα αυτή:

• Το ένα τρίτο (33%) αυτής της «ζώνης» είναι ψηφοφόροι (Σεπτεμβρίου 2015) του ΣΥΡΙΖΑ.

• Το άλλο τρίτο είχε ψηφίσει «Λευκό/Ακυρο», απείχε ή δεν είχε δικαίωμα ψήφου.

• Το τελευταίο ένα τρίτο προέρχεται από όλα τα υπόλοιπα κόμματα (6% από τη Νέα Δημοκρατία).

Η καταγραφή και παρακολούθηση αυτού του στοιχείου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην πορεία προς τις εκλογές – όποτε και αν γίνουν. Oχι μόνο θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα, αλλά βοηθάει και στην καλύτερη εκτίμηση των τάσεων που διαμορφώνονται στο εκλογικό σώμα. Ακούμε συχνά –και είναι εύλογα– ερωτήματα όπως τα ακόλουθα:

• Σε τι αντιστοιχεί (ως ποσοστό εκλογικού αποτελέσματος) το ποσοστό των προερχόμενων από τον ΣΥΡΙΖΑ ή από τη Νέα Δημοκρατία στην «Γκρίζα ζώνη»;

• Πόσο θα άλλαζε η εικόνα της «Πρόθεσης ψήφου», αν υποθετικά οι προερχόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ επέστρεφαν από την «Γκρίζα ζώνη» στον ΣΥΡΙΖΑ ή… αν υποθετικά οι προερχόμενοι από τη Νέα Δημοκρατία επέστρεφαν από την «Γκρίζα ζώνη» στη Νέα Δημοκρατία;

Η απάντηση δεν είναι εύκολη, ούτε μπορεί να δοθεί με ακρίβεια! Αυτό θα φανεί καλύτερα, αν προσπαθήσουμε μια πρώτη προσέγγιση. Η «Γκρίζα ζώνη», όπως αποτυπώθηκε στην «Πρόθεση ψήφου» (χωρίς τις απαντήσεις «Δεν απαντώ») στην πρόσφατη έρευνα, ανέρχεται στο 17%. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό:

• το 33% της «Γκρίζας ζώνης» που προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ αντιστοιχεί σε περίπου 6% των συμμετεχόντων και

• το 6% από τη Νέα Δημοκρατία σε περίπου 1% των συμμετεχόντων.

Ομως τα ποσοστά αυτά ως ποσοστά επί των εγκύρων (εκλογικό αποτέλεσμα) μπορεί τελικά να καταλήξουν να είναι μεγαλύτερα από 6% και 1%, αφού ένα τμήμα του εκλογικού σώματος (και των συμμετεχόντων στην έρευνα) θα επιλέξει την αποχή, ή το «Λευκό/Ακυρο». Για να υπολογίσουμε με ακρίβεια την αντιστοιχία τους σε ποσοστά επί των εγκύρων, θα έπρεπε να γνωρίζουμε το ακριβές τελικό ποσοστό της αποχής και των άκυρων ψηφοδελτίων των επόμενων εκλογών.

* Ο κ. Γιώργος Αράπογλου είναι γενικός διευθυντής της Pulse RC.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή