Στα 3,4 δισ. ευρώ τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες

Στα 3,4 δισ. ευρώ τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα συνεχίζουν να διατηρούνται οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του, με το συνολικό ποσό να φθάνει πλέον τα 3,4 δισ. ευρώ. Και αυτό συμβαίνει τη στιγμή που η κυβέρνηση πρέπει να έχει μηδενίσει μέχρι το τέλος του προγράμματος (τον προσεχή Αύγουστο) τις υποχρεώσεις της. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τον περασμένο Μάρτιο καταβλήθηκαν μόλις 118,4 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου, εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης και εκκρεμείς επιστροφές φόρων. Παρά την πληρωμή των σχετικών ποσών, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των υπουργείων, των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των λοιπών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου έφθασαν τα 2,734 δισ. ευρώ, από 2,620 δισ. ευρώ που ήταν τον Φεβρουάριο του 2018, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 114 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιορίστηκαν στα 675 εκατ. ευρώ από 776 εκατ. ευρώ που ήταν στα τέλη Φεβρουαρίου Ειδικότερα, τα χρέη του Δημοσίου διαμορφώθηκαν στα τέλη Μαρτίου ως εξής:

• 181 εκατ. ευρώ χρωστούν τα υπουργεία.

• 326 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

• 1,308 δισ. ευρώ οφείλουν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, εκ των οποίων τα 485 εκατ. ευρώ ο ΕΟΠΥΥ.

• 529 εκατομμύρια είναι οι οφειλές των νοσοκομείων.

• 389 εκατ. χρωστούν διάφορα νομικά πρόσωπα.

• 675 εκατ. ευρώ είναι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων.

Σημειώνεται ότι τα χρέη του Δημοσίου είναι σημαντικά υψηλότερα, δεδομένου ότι στα στοιχεία που δημοσιοποιεί το ΓΛΚ δεν περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς επιστροφές από τα τελωνεία και ειδικά για τις κατηγορίες ΕΦΚ και ΦΠΑ σε βιομηχανίες, ξενοδοχεία, αλιευτικά σκάφη και πλοία, καθώς και όποιες επιστροφές πραγματοποιούνται από τα τελωνεία και αφορούν ιδιώτες ή ελεύθερους επαγγελματίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή