Κλιμακώνεται η πίεση Τραμπ στον Μιούλερ

Κλιμακώνεται η πίεση Τραμπ στον Μιούλερ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αντεπίθεση περνά ο Ντόναλντ Τραμπ, πιέζοντας τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν τις έρευνές του για τη φημολογούμενη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές του 2016 υπέρ του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου και εις βάρος της Χίλαρι Κλίντον. Υπό την πίεση του Λευκού Οίκου, το υπουργείο Δικαιοσύνης διέταξε τον γενικό επιθεωρητή του να διερευνήσει κατά πόσον υπήρξαν πολιτικές σκοπιμότητες στις έρευνες του FBI γύρω από τις καταγγελίες για διασυνδέσεις συνεργατών του Ντόναλντ Τραμπ με τον ρωσικό παράγοντα. Είχε προηγηθεί καταιγισμός αναρτήσεων του Αμερικανού προέδρου στο Twitter, όπου χαρακτήριζε «κυνήγι μαγισσών» την έρευνα Μιούλερ και κατηγορούσε τις διωκτικές αρχές ότι κατασκόπευαν παράνομα την προεκλογική εκστρατεία του.

«Ως εκ τούτου απαιτώ, και θα το κάνω επίσημα αύριο, να διερευνήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης κατά πόσον το FBI ή το ίδιο το υπουργείο (επί προεδρίας Ομπάμα) παρενέβησαν ή παρακολουθούσαν την προεκλογική εκστρατεία μου για πολιτικούς σκοπούς και αν οποιεσδήποτε παρόμοιες αξιώσεις ή αιτήματα διατυπώθηκαν από στελέχη της διοίκησης Ομπάμα», έγραψε σε μία από τις αναρτήσεις του ο Αμερικανός πρόεδρος.

Αποκάλυψη

Την περασμένη Παρασκευή, η εφημερίδα Washington Post είχε αναφέρει ότι συνταξιούχος Αμερικανός πανεπιστημιακός, ο οποίος συνεργαζόταν για μεγάλο διάστημα με μυστικές υπηρεσίες, είχε επαφές με τρεις συμβούλους του Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του. Η αποκάλυψη αυτή ενίσχυσε την υποψία του Λευκού Οίκου ότι το FBI «φύτεψε» πράκτορές του στο προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ με εντολή του προέδρου Ομπάμα, αν και το ρεπορτάζ της Washington Post δεν υπονοούσε πουθενά κάτι τέτοιο. Λίγες ώρες αργότερα μετά την παρέμβαση Τραμπ, ο πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης και προσωπικός δικηγόρος του προέδρου, Ρούντολφ Τζουλιάνι, προχώρησε σε άλλη μία παρέμβαση για την έρευνα Μιούλερ. Μιλώντας στους New York Times, ο Τζουλιάνι δήλωσε ότι Μιούλερ προτίθεται να ολοκληρώσει μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου τις έρευνές του, με την προϋπόθεση ότι ο Τραμπ θα προσέλθει για να καταθέσει μέχρι τα μέσα Ιουλίου, όπως του έχει ζητήσει ο ειδικός ανακριτής. Η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε, πάντως, από την πλευρά του Μιούλερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή