Αγέλες διπόδων ενώπιον «θεατών»

Αγέλες διπόδων ενώπιον «θεατών»

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας 17χρονος, δύο 20χρονοι και ένας 36χρονος χτυπούσαν λυσσωδώς έναν υπερήλικα με ρόλο θεσμικό, με εύθραυστη υγεία (προ μηνός είχε υποβληθεί σε επέμβαση στην καρδιά). Το θέαμα ήταν αποκρουστικό για όσους –ανά τον πλανήτη…– το παρακολούθησαν στις τηλεοπτικές οθόνες και στο Διαδίκτυο, αλλά και (θα έπρεπε να είναι…) ντροπιαστικό για τους ίδιους, τους«εθνικούς παλικαράδες».

Να επιτίθεται, δηλαδή, μια αγέλη «φουσκωτών» –ένας εξ αυτών με μωρό στην αγκαλιά– και να ξυλοκοπούν έναν ανυπεράσπιστο, τον δήμαρχο της πόλης, και κοντά σ’ αυτούς ένας απερίγραπτος «πρώην» με μελλοντικές φιλοδοξίες, που επί χρόνια «εξουσίαζε» (ταλαιπωρούσε) τη Θεσσαλονίκη, να εκτοξεύει ύβρεις χαμαιτυπείου.

Τα κατάφεραν να τον ξαπλώσουν στο τσιμέντο, όχι όμως να τον αποτελειώσουν…

Ποιος διοχέτευσε στην ψυχή τους αυτό το δηλητήριο για έναν άνθρωπο που, ανεξαρτήτως αν συμφωνείς ή όχι με τις απόψεις του, δεν διστάζει να τις εκφράζει άφοβα θεωρώντας ότι του παρέχει αυτό το δικαίωμα ο ακρογωνιαίος λίθος της φιλελεύθερης αστικής δημοκρατίας, η ελευθερία διατύπωσης διαφορετικής άποψης;

«Μου άναψαν τα λαμπάκια όταν τον είδα για όσα λέει για το Σκοπιανό και τους Ποντίους», είπε ο ένας 20χρονος.

Τι γνώριζε άραγε για το Σκοπιανό ή τη Γενοκτονία των Ποντίων αυτό το παιδί, όπως και οι άλλοι που έπεσαν σαν σκυλιά πάνω στον δήμαρχο; Πιθανότατα τίποτα παραπάνω από το ότι ο Μπουτάρης είναι «τουρκόφιλος», «άνθρωπος των Εβραίων» και των Σκοπιανών, ο δήμαρχος που «βρωμίζει» την πόλη επιτρέποντας στους ομοφυλόφιλους να παρελαύνουν.

Η ρητορική του μίσους, οι θεωρίες συνωμοσίας που διακινούνται με αφορμή τα εθνικά θέματα, τα fake news που πλημμυρίζουν το Διαδίκτυο γεννούν «μοναχικούς λύκους» που κατά περίπτωση λειτουργούν ως «αγέλες» και επιτίθενται εναντίον όσων τολμούν να εκφράσουν άποψη που δεν ταυτίζεται με τη δική τους.

Χθες το απόγευμα, πολίτες της Θεσσαλονίκης προσήλθαν στο δημαρχιακό μέγαρο για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον δήμαρχο. Δεν ήταν μια συγκέντρωση υπεράσπισης του Γιάννη Μπουτάρη, αλλά μια εκδήλωση περιφρούρησης του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης.

Κάποιοι όμως σιωπούν ή αποδοκιμάζουν με «μισή καρδιά» την εναντίον του δημάρχου επίθεση και μερικοί τρίβουν από χαρά τα χέρια τους. Κατανοητό, από την άποψη ότι έρχονται δημοτικές και βουλευτικές εκλογές και η ψήφος φορέων, σωματείων που συσπειρώνουν ή επηρεάζουν είναι γι’ αυτούς υπερπολύτιμη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή