ΥΓΕΙΑ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα αυγά κάνουν καλό στην καρδιά

ΑΠΕ

Ενα αυγό την ημέρα, τον καρδιολόγο τον κάνει πέρα, όπως διαπιστώθηκε από πρόσφατη έρευνα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η καθημερινή κατανάλωση αυγών σχετίζεται με μειωμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, σύμφωνα με μία νέα κινεζική έρευνα που τώρα δόθηκε στη δημοσιότητα. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν ένα αυγό τη μέρα, έχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, σε σχέση με εκείνους οι οποίοι δεν τρώνε καθόλου αυγά, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη κινεζοβρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Λιμίνγκ Λι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό Heart, ανέλυσαν τα συγκεντρωθέντα στοιχεία για περίπου 416.000 άτομα ηλικίας από 30 έως 79 ετών, οι οποίοι δεν είχαν καρδιοπάθεια κατά την έναρξη της έρευνας. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν επί περίπου εννέα χρόνια και η κατάσταση της υγείας τους συσχετίσθηκε με τη διατροφή τους. Στο διάστημα αυτό, σχεδόν 84.000 άτομα εκδήλωσαν καρδιοπάθεια ή είχαν έμφραγμα ή εγκεφαλικό, ενώ σχεδόν 10.000 πέθαναν από αυτές τις καρδιαγγειακές αιτίες.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν καθημερινά κατά μέσον όρο ένα αυγό (το 13% των συμμετεχόντων), είχαν 26% μικρότερο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού, 28% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από αιμορραγικό εγκεφαλικό, 12% μικρότερο κίνδυνο για ισχαιμική καρδιοπάθεια και γενικότερα 18% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από διάφορα καρδιαγγειακά αίτια, σε σχέση με όσους έτρωγαν αυγά σπανιότατα ή ποτέ (το 9% του συνόλου των συμμετεχόντων).

«Η μελέτη δείχνει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στη μέτρια κατανάλωση αυγών, έως ένα τη μέρα, και στη μικρότερη συχνότητα καρδιαγγειακών περιστατικών», ανέφεραν οι ερευνητές.

Η μελέτη δεν δίνει στοιχεία για το πώς η μεγάλη κατανάλωση αυγών (πάνω από ένα τη μέρα) σχετίζεται με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Αντίθετα με τα ισχαιμικά επεισόδια (κυρίως εμφράγματα και εγκεφαλικά) που αποτελούν την κυριότερη αιτία πρόωρου θανάτου στις περισσότερες δυτικές χώρες, στην Κίνα οι θάνατοι από εγκεφαλικά είναι περισσότεροι σε σχέση με τα εμφράγματα. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι τα αιμορραγικά εγκεφαλικά είναι αναλογικά περισσότερα στην Κίνα από ό,τι στη Δύση.

Πολύτιμη τροφή

Τα αυγά είναι μια εξαιρετικά πολύτιμη τροφή. Αποτελούν, βέβαια, βασική πηγή χοληστερόλης, αλλά επίσης περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, πολλές βιταμίνες και πολλά άλλα ωφέλιμα συστατικά, όπως είναι τα φωσφολιπίδια και τα καροτενοειδή. Ωστόσο, σε αντίθεση με την πρόσφατη μελέτη, προηγούμενες μελέτες πάνω στην επίπτωση της κατανάλωσης των αυγών στην υγεία είχαν καταλήξει σε μάλλον αμφιλεγόμενα αποτελέσματα. Κάθε αυγό περιέχει περίπου 200 μιλιγκράμ χοληστερίνης, γι’ αυτό αρκετοί ειδικοί δεν το συνιστούν προς κατανάλωση σε καρδιοπαθείς και διαβητικούς. Νεότερες μελέτες, ωστόσο, έχουν δώσει ενδείξεις ότι τα αυγά μπορεί ακόμα και να «φρενάρουν» την παραγωγή «κακής» χοληστερίνης (LDL) στο ήπαρ και αντίθετα να ευνοήσουν την παραγωγή «καλής» χοληστερίνης.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ