Μεγάλη πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μεγάλη πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μεγάλη πτώση έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εξαιτίας της ανησυχίας που προκάλεσαν τα σχόλια Τραμπ, ο οποίος φαίνεται πως αμφιβάλλει κατά πόσο είναι δυνατή η επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα, αλλά και η νέα μεγάλη υποχώρηση του δείκτη υπευθύνων παραγγελιών στην Ευρωζώνη, που ενισχύει τους φόβους περί σημαντικής επιβράδυνσης της οικονομίας και το δεύτερο τρίμηνο του 2018. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε χθες με πτώση 1,10%, πτώση που είναι η μεγαλύτερη από τις 22 Μαρτίου.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε με ζημίες 1,47%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε επίσης στο «κόκκινο» με απώλειες 1,32%. Αντίστοιχη ήταν και η πορεία του FTSE 100 στο Λονδίνο, ο οποίος έκλεισε με πτώση 1,13%, ενώ η λίρα υποχώρησε έναντι του δολαρίου στο χαμηλότερο επίπεδο του 2018, εξαιτίας της κάμψης του πληθωρισμού. Στην Ιταλία ο FTSE MIB έκλεισε με πτώση 1,31%, καθώς οι επενδυτές περίμεναν τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης. Το ευρώ υποχώρησε χθες κατά 0,7% έναντι του δολαρίου σε χαμηλό έξι μηνών, με την ισοτιμία να κυμαίνεται γύρω στο 1,1699, ενώ το βράδυ της Τρίτης είχε κλείσει στη Νέα Υόρκη στο 1,1780. Το δολάριο ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Δεκέμβριο έναντι καλαθιού σημαντικών νομισμάτων. Στην Wall Street η απόδοση των δεκαετών αμερικανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησε κατά 4 μονάδες βάσης στο 3,02%, μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της Fed από τη συνάντηση του Μαΐου.

Οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες φαίνεται πως θα αυξήσουν τα επιτόκια δανεισμού τον Ιούνιο, ωστόσο δηλώνουν πρόθυμοι να ανεχθούν υπέρβαση του στόχου του πληθωρισμού (2%), γεγονός που σημαίνει πως δεν επίκειται ταχύτερη από το προβλεπόμενο αύξηση των επιτοκίων δανεισμού. Παράλληλα, εξέφρασαν ανησυχία για την ένταση στο εμπόριο. Στη Wall Street οι βασικοί δείκτες περιόρισαν τις απώλειες που υφίσταντο νωρίτερα χάρη στη διάθεση της Fed να αυξήσει με αργό ρυθμό τα επιτόκια δανεισμού. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,08% αργά χθες το βράδυ, ενώ νωρίτερα υποχωρούσε κατά 0,4%. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 ήταν και αυτός σχεδόν αμετάβλητος, ενισχυόμενος κατά μόλις 0,03%, ενώ νωρίτερα υποχωρούσε κατά 0,3%. Ο δείκτης εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq ενισχυόταν κατά 0,25%, ενώ νωρίτερα ήταν αμετάβλητος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή