Στηρίζει Μαδούρο η Τουρκία, εν μέσω τριβών με Γερμανία

Στηρίζει Μαδούρο η Τουρκία, εν μέσω τριβών με Γερμανία

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονται οι τριβές μεταξύ Αγκυρας και Βερολίνου λόγω της απόφασης της κυβέρνησης Μέρκελ να απαγορεύσει τη διοργάνωση εκδηλώσεων με συμμετοχή Τούρκων πολιτικών, ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στην Τουρκία στις 24 Ιουνίου.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Ρετσέπ Ακντάγκ κάλεσε τη Γερμανία να αναθεωρήσει την απόφασή της, εκφράζοντας την απορία του γιατί, ενώ στο παρελθόν επέτρεπε προεκλογικές συγκεντρώσεις Τούρκων ομογενών, αυτή τη φορά τηρεί διαφορετική στάση. «Περίπου τρία εκατομμύρια Τούρκοι ζουν στη Γερμανία. Είναι δημοκρατικό δικαίωμα αυτών των ανθρώπων να ενημερωθούν για την προεκλογική εκστρατεία των πολιτικών όλων των τουρκικών κομμάτων, για τις θέσεις και τις ιδέες τους», δήλωσε ο Ακντάγκ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Deutsche Welt.

Τις προβληματικές σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση ήρθε να υπογραμμίσει και η υποστήριξη του Ταγίπ Ερντογάν στον αριστερό πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο. Ο Τούρκος πρόεδρος τηλεφώνησε στον Μαδούρο για να τον συγχαρεί για την πρόσφατη εκλογική νίκη του, την οποία αμφισβητούν οι ισχυρότερες χώρες της Δύσης και αρκετά κράτη της Λατινικής Αμερικής. Ο Μαδούρο επισκέφθηκε την Τουρκία τον Οκτώβριο και μίλησε για το «κοινό όραμα για έναν διαφορετικό κόσμο», που μοιράζεται με τον Ερντογάν.

Στο μεταξύ, το πρώτο από τα μαχητικά αεροπλάνα F-35, που προβλέπεται να παραδοθούν τον ερχόμενο μήνα στην Τουρκία, πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση στις εγκαταστάσεις της αμερικανικής εταιρείας Lockheed Martin, στο Τέξας.

Η Αγκυρα έχει παραγγείλει από τις ΗΠΑ 100 νέα αεροπλάνα, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίας γενεάς F-35, που μπορούν να ξεφεύγουν και από τα πιο προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα. Οι Τούρκοι πιλότοι που σήμερα πετάνε με μαχητικά αεροσκάφη F-16 θα καταστούν ικανοί να κυβερνούν τα F-35 ύστερα από εκπαίδευση έξι εβδομάδων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή