Σε αναστολή οι μετοχές της Folli Follie λόγω αδυναμίας παροχής στοιχείων – Η αντίδραση της εταιρίας και η απάντηση του QCM

Σε αναστολή οι μετοχές της Folli Follie λόγω αδυναμίας παροχής στοιχείων – Η αντίδραση της εταιρίας και η απάντηση του QCM

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις εβδομάδες μετά το ξέσπασμα της «μάχης» μεταξύ του αμερικάνικου fund QCM και της Folli Follie, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προχώρησε μετά από αίτημα της εισηγμένης, στην αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της στο Χρηματιστήριο, λόγω αδυναμίας παροχής στοιχείων για τις οικονομικές της καταστάσεις.

Ενώ η Folli Follie αρχικά ανακοίνωσε ότι ζήτησε την αναστολή της μετοχής της λόγω των ισχυρών πιέσεων που έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στη συνέχεια «αποκάλυψε» ότι η Folli Follie δεν είναι σε θέση να παράσχει στοιχεία που αφορούν τις οικονομικές της καταστάσεις και γι' αυτό η Αρχή ζήτησε από το Χρηματιστήριο Αθηνών την αναστολή διαπραγμάτευσης, κάτι που δεν είχε αναφέρει η εισηγμένη στην ανακοίνωσή της.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της Ε.Κ αναφέρει: «Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προέβη σήμερα, πριν την έναρξη της διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στην αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Folli Follie A.E., μετά από επιστολή – αίτηση αναστολής διαπραγμάτευσης που απέστειλε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η εταιρία. Στην επιστολή αυτή η εταιρία δήλωσε αδυναμία παροχής στοιχείων που αφορούν στις οικονομικές της καταστάσεις και για το λόγο αυτό η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε από το Χρηματιστήριο Αθηνών την αναστολή διαπραγμάτευσης».

Η εταιρεία είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή της που προηγήθηκε:

«Μετά την εξακολουθούμενη και συντονισμένη διασπορά παραπλανητικών ειδήσεων, η οποία έχει δημιουργήσει αδικαιολόγητα ένα έντονα αρνητικό κλίμα για την εταιρεία μας, με σχετικό έγγραφο αίτημά της, ζήτησε σήμερα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναστολή της διαπραγμάτευσης των κινητών αξιών της εταιρείας μας, που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας μας από την ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία Ernst & Young, στην διάθεση της οποίας η εταιρεία μας ήδη θέτει όλα τα ζητούμενα στοιχεία».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η μετοχή της Folli Follie, μετά και το -24,88% που έκλεισε χθες και τα 4,8 ευρώ, σημειώνει απώλειες που αγγίζουν το 70% από τις 3 Μαΐου, όπου και έγινε η παρουσίαση του fund QCM στη Νέα Υόρκη, και δήλωσε ότι τηρεί short θέσεις στην εισηγμένη λόγω των αμφιβολιών του για τις οικονομικές της καταστάσεις.

Εφόσον η διαπραγμάτευση του Folli-Follie παύσει για 10 ημέρες θα αντικατασταθεί από την μετοχή του Φουρλή στον FTSE-25.

Τι απαντά το QCM

Μετά τις εξελίξεις με την αναστολή της μετοχής της FF Group στο χρηματιστήριο, ο Ντάνιελ Γκρέγκο, επικεφαλής του QCM, σε ανακοίνωσή του, χαιρέτισε την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενώ τόνισε ότι σκοπός του είναι να προστατεύει τους μικροεπενδυτές από εταιρείες-απάτες.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Πιστεύω ότι η αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών της FF ήταν η σωστή ενέργεια που έπρεπε να λάβει ο ρυθμιστικός φορέας σε αυτό το σημείο. Στην πραγματικότητα πιστεύω ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενήργησε με πολύ επαγγελματικό τρόπο.

Η καθυστέρηση στην προσκόμιση αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα αποτελεί ένα στοιχείο μείζονος ενδιαφέροντος: όπως όλοι οι παρατηρητές έχουν σωστά επισημάνει, αυτό το είδος πληροφοριών γενικά μπορεί να παραχθεί μέσα σε πολύ λίγες ώρες. Η αδυναμία της FF να δώσει κάτι ουσιαστικό μέσα σε τρεις εβδομάδες σημαίνει πολλά, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη ότι δεν παρείχε επίσης καμία εύλογη εξήγηση για αυτήν την καθυστέρηση.

Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε το μέγεθος, το χρονοδιάγραμμα ή την κατάσταση των θέσεών μας στη μετοχή. Μπορώ όμως να πω ότι είμαστε ευτυχείς που κάναμε για άλλη μια φορά μία μικρή συμβολή στην ομαλότερη λειτουργία των κεφαλαιαγορών και για να αφαιρέσουμε αυτό που πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι ένα κακό μήλο (bad apple)από το καλάθι. Αν και καταλαβαίνουμε τους πολλούς επενδυτές που μπορεί να έχουν χάσει τα χρήματα τους με την εμπιστοσύνη που είχαν δείξει στην διοίκηση της FF, ανακουφιζόμαστε γνωρίζοντας ότι μπορεί να έχουμε σώσει πολλούς πιθανούς επενδυτές από το να αγγίξουν αυτή τη μετοχή.

Στο μέλλον, θα θέλαμε όλες εταιρείες που παραπλανούν εκεί έξω να γνωρίζουν ότι η QCM θα παρακολουθεί και θα χτυπήσει ξανά για να προστατεύσει τους μικρούς επενδυτές και να δημιουργήσει, εντωμεταξύ, πλούτο στους μετόχους της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή