Τσίπρας για Σκοπιανό: Μεγάλη νίκη αν κερδίσουμε έναν προσδιορισμό μπροστά από το «Μακεδονία»

Τσίπρας για Σκοπιανό: Μεγάλη νίκη αν κερδίσουμε έναν προσδιορισμό μπροστά από το «Μακεδονία»

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κρίσιμη» και «ευαίσθητη» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας τη διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό, ενώ έκανε λόγο για «μεγάλη νίκη» της ελληνικής πλευράς, εφόσον «κερδίσουμε έναν προσδιορισμό μπροστά από το όνομα "Μακεδονία"».

«Εχουν γίνει βήματα και εμείς προχωράμε υπερασπιζόμενοι μία εθνική θέση» ανέφερε ο κ. Τσίπρας ερωτηθείς, κατά τις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Αναφερόμενος στην κριτική που ασκείται για τους χειρισμούς της ελληνικής πλευράς, ο πρωθυπουργός τόνισε:

«Ακούω ορισμένους οι οποίοι λένε "μην παραδώσετε". Εδώ εμείς επιδιώκουμε να πάρουμε πίσω κάτι, όχι να παραδώσουμε κάτι, το οποίο εδώ και 70 χρόνια έχει παραδοθεί από άλλους. Όχι από εμάς».

«Οι βόρειοι γείτονές μας, πάνω από 70 χρόνια, έχουν μία κρατική οντότητα και στα πλαίσια της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας, είτε ως αυτόνομο κράτος, που λέγεται ‘Μακεδονία’. Και φέρνουν ένα όνομα το οποίο, χωρίς κανέναν άλλο προσδιορισμό, είναι ένα όνομα το οποίο παραπέμπει στο αρχαίο ελληνικό κόσμο και στη βαριά πολιτισμική κληρονομιά της ελληνικής Μακεδονίας. Αυτό πάμε να πάρουμε πίσω. Δεν είναι εύκολο» υπογράμμισε και συνέχισε:

«Κάποιοι ανόητοι λέτε, πάτε να δώσετε. Δεν πάμε να δώσουμε, πάμε να πάρουμε. Και πάμε να συμφωνήσουμε με τους γείτονές μας, που βεβαίως αυτό είναι το οξύμωρο, ότι έχουν μία κρατική οντότητα που επί 70 χρόνια λέγεται ‘Μακεδονία’ αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο και την ιστορική αυτή διαδρομή.Έχουν ρίζες σλάβικες και αλβανικές και το παραδέχονται».

«Αρα λοιπόν το να κερδίσουμε έναν προσδιορισμό μπροστά από το όνομα Μακεδονία είναι μία μεγάλη νίκη. Και ακόμα μεγαλύτερη να συμφωνήσουμε ότι άλλο πράγμα η δική μας Μακεδονία που έρχεται από την μακρά παράδοση του αρχαίου ελληνικού κόσμου και άλλο τη δική τους παράδοση και το δικό τους πολιτισμικό πρόσημο» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και κατέληξε:

«Δεν το αγνοούμε, δεν θεωρούμε ότι δεν υπάρχει, θεωρούμε όμως ότι είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα και θεωρούμε ότι είναι καιρός να συνυπάρχουμε, να συνεργαζόμαστε και να ζούμε ειρηνικά προς όφελος της περιοχής μας».

«Εκλογές με την εξάντληση της τετραετίας»

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019 και σχολίασε πως «ονειρεύονται καρβέλια» όσοι τις επιζητούν.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν με την εξάντληση της τετραετίας και αφού έχει βγει η χώρα από τα μνημόνια λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Θα ήμουν ανόητος να μην θέλω να το ζήσω και αυτό. Να είμαι ο πρωθυπουργός της χώρας χωρίς επιτροπεία».

«Ενθάρρυνα τον Μπουτάρη να ηγηθεί ενός δημοκρατικού προοδευτικού μετώπου»

«Η Θεσσαλονίκη πρέπει να μείνει μια πόλη δημοκρατική. Ακουσα τον Γιάννη Μπουτάρη στο δημοτικό συμβούλιο να λέει ότι θα είναι δήμαρχος μέχρι τα 100 του χρόνια. Εγώ τον ενθάρρυνα να ηγηθεί ενός δημοκρατικού προοδευτικού μετώπου» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που έχει μια μακρά παράδοση, έχει μια μακρά παράδοση αγώνων και υπεράσπισης της δημοκρατίας αλλά έχει και μια μακρά παράδοση ενός μαύρου μετώπου -παλαιότερα το αποκαλούσαμε παρακράτος- ενός μετώπου εθνικισμού, ρατσισμού, μισαλλοδοξίας. Ο Γιάννης Μπουτάρης είναι ένας δήμαρχος που ανέλαβε πριν από μερικά χρόνια τη δημαρχία μιας πόλης που ήταν βυθισμένη στη διαφθορά, στα σκάνδαλα, στα χρέη. Μπορεί να διαφωνεί κανείς μαζί του, πολιτικά, σε πολλά πράγματα αλλά πρέπει να του πιστώσουμε ότι κατάφερε να έχει σήμερα μια πόλη που παλεύει να λύσει τα προβλήματά της, μια πόλη ανοιχτή, μια πόλη δημοκρατική» συνέχισε.

«Δολοφονική επίθεση από δυνάμεις της ακροδεξιάς»

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην επίθεση που δέχθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης το περασμένο Σάββατο σημειώνοντας ότι τον επισκέφθηκε για να του εκφράσει τη συμπαράστασή του για «τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε το προηγούμενο Σάββατο από οργανωμένες δυνάμεις της ακροδεξιάς στην παραλία της Θεσσαλονίκης».

«Δεν πρόκειται για ένα τυχαίο και μεμονωμένο περιστατικό αλλά για μία σχεδιασμένη και οργανωμένη επίθεση. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν είχε προηγούμενα με αυτούς τους ανθρώπους που του επιτέθηκαν, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν πήγε για πρώτη φορά σε αυτή την εκδήλωση για να τιμήσει τον ποντιακό ελληνισμό, τη μέρα μνήμης για την γενοκτονία, πηγαίνει κάθε χρόνο», είπε ο πρωθυπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή