Προβλέψεις, υψηλοί κίνδυνοι και στόχοι

Προβλέψεις, υψηλοί κίνδυνοι και στόχοι

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο, προκύπτει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εκτιμά ότι θα είναι θετική η πορεία των οικονομιών της Ευρωζώνης και θεωρεί πως θα επιτευχθεί ο στόχος για την ενίσχυση του πληθωρισμού στο 2%. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ επισήμαναν, επίσης, τους κινδύνους του προστατευτισμού στο παγκόσμιο εμπόριο, ενώ συνέστησαν «υπομονή, επιμονή και σύνεση» μέχρι να αναρριχηθούν οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών στα επιθυμητά επίπεδα.

Στη συνεδρίαση της 14ης Ιουνίου θα διατυπωθούν νέες προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Εντούτοις, οι επίμαχες αποφάσεις για την πορεία του προγράμματος αγορών ομολόγων μετά τον Σεπτέμβριο δεν θα ανακοινωθούν νωρίτερα από τις 26 Ιουλίου. Η ΕΚΤ θα προτιμήσει να τηρήσει στάση αναμονής τον Ιούνιο. Βέβαια, έχει υπονοηθεί ότι οι μηνιαίες αγορές τίτλων θα τερματιστούν στα τέλη του 2018.

Βάσει του σεναρίου της Berenberg Bank, περαιτέρω αλλαγές στη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης θα ανακοινωθούν τον Ιούλιο και στις συνεδριάσεις που θα πραγματοποιηθούν φθινόπωρο και χειμώνα του 2018. Στις 26 Ιουλίου προβλέπεται, αναλυτικότερα, ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τη μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων, ύψους 30 δισ. ευρώ, από τον Οκτώβριο και μετά. Στη συνεδρίαση του Ιουλίου θα συσχετιστούν περισσότερο οι αποφάσεις για το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη με την πορεία του πληθωρισμού.

Στη συνεδρίαση της 13ης Σεπτεμβρίου, η ΕΚΤ θα διευκρινίσει ότι οι μηνιαίες αγορές ομολόγων θα μειωθούν στα 15 δισ. ευρώ από τον Οκτώβριο μέχρι τουλάχιστον τα τέλη Δεκεμβρίου του 2018. Στη συνεδρίαση της 13ης Δεκεμβρίου προβλέπεται πως θα ανακοινωθεί ο τερματισμός των μηνιαίων αγορών ομολόγων έως τα τέλη του ιδίου μηνός. Υπάρχει, ωστόσο, μικρή πιθανότητα να αποκαλύψει η ΕΚΤ από τον Οκτώβριο ότι θα τερματιστεί το μηνιαίο πρόγραμμα αγορών ομολόγων τον Δεκέμβριο.

Μέσα στο επόμενο έτος, ειδικότερα το καλοκαίρι, θα υπάρξουν αλλαγές στα επιτόκια. Τον Ιούνιο του 2019 αναμένεται να αυξηθεί το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης κατά 25 μονάδες βάσης, μαζί με το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο 0% και το επιτόκιο δανεισμού στο 0,5%. Τα επιτόκια θα αυξηθούν εκ νέου κατά 25 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο του 2019 και ακόμη τρεις φορές κατά τη διάρκεια του 2020. Επιπλέον, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να ανανεώνει τις τοποθετήσεις της σε ομόλογα, πιθανότατα μέχρι το 2021.

Η τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ έλαβε χώρα πριν από τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Ιταλία, αλλά και την ανακοίνωση των τελευταίων στοιχείων για τη μεταποίηση και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Στα πρακτικά της συνεδρίασης του Μαΐου αναφέρεται, όμως, ότι είναι μεγάλη ανάγκη οι κυβερνήσεις να σέβονται τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης.

Οι πρόσφατες εξελίξεις εντείνουν τους κινδύνους επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη. Ενδεχομένως τότε η ΕΚΤ να κινηθεί βραδύτερα στην εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη. Εχουν ήδη αυξηθεί οι πιθανότητες παράτασης του προγράμματος αγοράς ομολόγων μετά το 2018.

Από την άλλη πλευρά, η ΕΚΤ ίσως να θελήσει να κινήσει υποψίες ότι μπορεί να αντιδράσει υπερβολικά στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης στην Ιταλία που σκοπεύει να αψηφήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, οι προβλέψεις της ΕΚΤ μπορεί να αναθεωρηθούν προς τα πάνω κατά 0,3% με 0,4%, τους επόμενους 12 με 18 μήνες. Μια τέτοια προς τα πάνω αναθεώρηση θα αποδοθεί στην υποχώρηση του ευρώ και στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Και αυτό θα δυσχεράνει τις προσπάθειες της ΕΚΤ να επαναφέρει τη νομισματική πολιτική της στα επίπεδα που ίσχυαν πριν από την κρίση δημοσίου χρέους στην Ευρωζώνη.

* O Florian Hense είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή