Η Ιβάνκα κάνει μπίζνες στην Κίνα και ο πατέρας της «χαρίζεται» στη ΖΤΕ

Η Ιβάνκα κάνει μπίζνες στην Κίνα και ο πατέρας της «χαρίζεται» στη ΖΤΕ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος επιχειρεί να ανακόψει την επεκτατική στρατηγική του Πεκίνου, μέλη της οικογένειάς του και, εν προκειμένω, η κόρη του Ιβάνκα μεγιστοποιούν τα κέρδη τους από την κινεζική αγορά. Η Ιβάνκα κατοχύρωσε επτά εμπορικά σήματα στην κινεζική αγορά, τα οποία καλύπτουν από βιβλία μέχρι είδη σπιτιού. Το ζήτημα, όμως, που θέτει ευθέως η αμερικανική εφημερίδα New York Times είναι ότι η απόφαση των κινεζικών αρχών να της εγκρίνουν τα επτά σήματα συνέπεσε χρονικά με τη σωτήρια παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου για την κινεζική βιομηχανία εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών ΖΤΕ.

Οπως τονίζει η αμερικανική εφημερίδα, ο μεγάλος αριθμός εμπορικών σημάτων που έχει κατοχυρώσει η Ιβάνκα στην Κίνα γεννά υποψίες ότι ενδεχομένως το Πεκίνο εξετάζει τα αιτήματά της με άλλη ματιά, επειδή δεν είναι απλή επιχειρηματίας αλλά κόρη του Αμερικανού προέδρου. Ενδεχομένως, μάλιστα, να υπάρχει κάποιας μορφής ανταλλαγή ανάμεσα στην οικογένεια Τραμπ και στις κινεζικές αρχές. Στις 13 Μαΐου, ο Αμερικανός πρόεδρος με μια αιφνιδιαστική αλλαγή στάσης υποσχέθηκε να συνεργασθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, για να διασφαλιστούν η λειτουργία και οι θέσεις εργασίας στην εταιρεία ΖΤΕ.

Η κινεζική εταιρεία επρόκειτο να οδηγηθεί, κυριολεκτικά, σε επιχειρηματικό θάνατο, επειδή ο Ντόναλντ Τραμπ είχε απαγορεύσει στις αμερικανικές βιομηχανίες να προμηθεύονται από αυτήν τον εξοπλισμό τους. Η αλλαγή στάσης του Αμερικανού προέδρου γεννούσε ερωτήματα, καθώς πρόκειται για εταιρεία που έχει επανειλημμένως ενοχλήσει την Ουάσιγκτον, παραβιάζοντας τις κυρώσεις κατά του Ιράν και της Βόρειας Κορέας. Τα ερωτήματα εντείνονται, όμως, καθώς έξι ημέρες προτού ανακοινωθεί η παρέμβαση Τραμπ το Πεκίνο ενέκρινε πέντε από τα εμπορικά σήματα για τα οποία είχε υποβάλει αίτηση η Ιβάνκα. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 21 Μαΐου, ενέκρινε και τα άλλα δύο εμπορικά σήματα. Ετσι, η Ιβάνκα Τραμπ έχει τώρα 34 εμπορικά σήματα στην Κίνα που της διασφαλίζουν ισχυρή παρουσία και μεγάλα κέρδη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ έχει περισσότερα από 100 εμπορικά σήματα στην Κίνα. Εχει, έτσι, προκαλέσει την αντίδραση μεγάλου αριθμού γερουσιαστών, που τον επικρίνουν για παραβίαση των αρχών του αμερικανικού συντάγματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή