Στροφή Εκκλησίας Σκοπίων με πολιτική σημασία

Στροφή Εκκλησίας Σκοπίων με πολιτική σημασία

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίτημα με σημαντικό πολιτικό αποτύπωμα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – ΠΓΔΜ για το όνομα της γείτονας χώρας υπέβαλε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο η σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων. Η σχισματική Εκκλησία ζητεί την υπαγωγή της στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Το αίτημα μάλιστα συνοδεύθηκε από επιστολή του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κίνηση που ενισχύει την πολιτική σημασία του εκκλησιαστικού αιτήματος.

Ειδικότερα, η Eκκλησία της γειτονικής μας χώρας έστειλε επιστολή στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ζητώντας να εγκαταλείψει την ονομασία «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας», όπως ονομάζεται ώς τώρα και να υπαχθεί εκ νέου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο υπό τον τίτλο «Αρχιεπισκοπή Αχριδών».

Η σημασία της πρωτοβουλίας καταδεικνύεται από το γεγονός ότι τον Νοέμβριο του 2017 η Εκκλησία της ΠΓΔΜ είχε υποβάλει αίτημα να υπαχθεί στο Πατριαρχείο της Βουλγαρίας. Συγκεκριμένα, με επιστολή της προς το Πατριαρχείο της Βουλγαρίας στις 9 Νοεμβρίου, η Ιερά Σύνοδος της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» υπέβαλε αίτημα προς τη Βουλγαρική Εκκλησία να αναγνωρισθεί ως «Μητέρα Εκκλησία» της, αφού προηγουμένως η Βουλγαρική Εκκλησία αναγνωρίσει το Αυτοκέφαλο της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας». Με τον τρόπο αυτό, η σχισματική Εκκλησία ζητούσε από το Πατριαρχείο Βουλγαρίας να την «εκπροσωπεί έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των άλλων Εκκλησιών».

Το αίτημα προκάλεσε τις οξύτατες αντιδράσεις τόσο του Οικουμενικού Πατριαρχείου όσο και του Πατριαρχείου της Σερβίας. Από την άλλη, τυχόν αποδοχή του αιτήματος εκ μέρους του Πατριαρχείου της Βουλγαρίας θα αποτελούσε σοβαρότατη παράβαση των κανόνων της Εκκλησίας και ανατροπή της κανονικότητας στη δομή της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αλλωστε, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος έχει δηλώσει κατά το πρόσφατο παρελθόν, εμμέσως αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ότι «το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι η μητέρα των βαλκανικών Εκκλησιών», σε ένα μήνυμα που απευθύνεται και σε κέντρα εκτός της βαλκανικής χερσονήσου.

Η πολιτική σημασία της τελευταίας στροφής της Eκκλησίας της ΠΓΔΜ προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο καταδεικνύεται επίσης από το γεγονός ότι η δημιουργία «σχισματικής» Εκκλησίας στη χώρα, ήταν ένα βασικό στοιχείο του εθνικισμού των γειτόνων. 

Εως το 1967 η Eκκλησία της ΠΓΔΜ υπαγόταν στο Πατριαρχείο της Σερβίας. Τότε αποσχίστηκε και κήρυξε το Αυτοκέφαλό της ως «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» σε μια σημαντική και υψίστου συμβολισμού κίνηση για εδραίωση της «μακεδονικής ταυτότητας». Ωστόσο, έως τη δεκαετία του ’30 ανήκε γεωγραφικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Μάλιστα, στο κοιμητήριο του Μπαλουκλί στην Κωνσταντινούπολη έχει ενταφιαστεί μητροπολίτης Σκοπίων. 

Το αίτημα ήδη εξετάζεται από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά εύλογα ήδη οι γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών έχουν ανοίξει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή