ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ προσφεύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου μετά τους δασμούς Τραμπ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Αίτημα για διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ για το θέμα των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου που επέβαλε η Ουάσινγκτον κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για το πρώτο βήμα στη διαδικασία επίλυσης διαφορών που ακολουθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.

Αξιωματούχος του οργανισμού επιβεβαίωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η Γραμματεία του ΠΟΕ παρέλαβε το αίτημα, όμως το κείμενο θα δοθεί στη δημοσιότητα μόνο αφού προηγουμένως λάβουν γνώση όλες οι χώρες-μέλη.

Ας σημειωθεί, πως νωρίτερα, η Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ, είχε προαναγγείλει ότι οι Βρυξέλλες θα προσφύγουν στον ΠΟΕ, αμφισβητώντας τη νομιμότητα των δασμών.

Πρόσθεσε δε ότι προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να γίνει διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ για το θέμα αυτό.

«Δεν ήμασταν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Η προσφορά μας ήταν ‘πάρτε αυτό το όπλο μακριά από εμάς και θα καθίσουμε ως φίλοι και ίσοι και θα συζητήσουμε’ και αυτό εν τέλει θα οδηγούσε διαπραγματεύσεις», είχε δηλώσει η Μάλμστρομ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. «Ποτέ δεν το λάβαμε αυτό. Άρα τώρα, αυτή η πόρτα είναι προς το παρόν κλειστή», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, διευκρινίζεται πως οι δασμοί ύψους 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου επιβλήθηκαν στην ΕΕ, στον Καναδά και στο Μεξικό και ισχύουν από σήμερα.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ