Πρωθυπουργός ο Σάντσεθ στην Ισπανία

Πρωθυπουργός ο Σάντσεθ στην Ισπανία

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Πέδρο Σάντσεθ είναι από χθες ο έβδομος ηγέτης της Ισπανίας ύστερα από την πτώση του φασιστικού καθεστώτος Φράνκο. Ο 46χρονος ηγέτης του σοσιαλιστικού PSOE ανέλαβε το πηδάλιο της χώρας του χθες το μεσημέρι, όταν η ισπανική Βουλή, με ψήφους 180 έναντι 169, ενέκρινε την ψήφο δυσπιστίας που είχε καταθέσει εναντίον του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

Ο ηλικίας 63 ετών ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός της Ισπανίας που εκδιώχθηκε από την πρωθυπουργία έχοντας χάσει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου. Αφορμή για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας στάθηκε η καταδίκη, σε ποινές φυλάκισης, δεκάδων στελεχών του Λαϊκού Κόμματος από ισπανικό δικαστήριο που τους έκρινε ενόχους για εμπλοκή σε μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο. Η θέση του Ραχόι είχε ήδη εξασθενήσει το προηγούμενο διάστημα από τους αμφιλεγόμενους χειρισμούς του στην καταλανική κρίση.

Ο Σάντσεθ αναμένεται να ορκιστεί πρωθυπουργός τη Δευτέρα και να ανακοινώσει τη σύνθεση της κυβέρνησής του εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Καθώς το PSOE διαθέτει μόλις 84 βουλευτές σε σύνολο 350, ο Σάντσεθ θα αναγκαστεί να ηγηθεί κυβέρνησης μειοψηφίας, όπως και ο προκάτοχός του.

Προκειμένου να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, θα χρειαστεί την υποστήριξη όχι μόνο του Podemos και της Ενωμένης Αριστεράς, αλλά και των εθνικιστικών κομμάτων της Καταλωνίας και της Χώρας των Βάσκων, που στάθηκαν στο πλευρό του και στη χθεσινή ψηφοφορία. Το γεγονός αυτό θέτει ερωτήματα για τη βιωσιμότητα της κυβέρνησής του, αν και ο ίδιος δηλώνει ότι σκοπεύει να εξαντλήσει τη θητεία του, η οποία λήγει στα μέσα του 2020.

Το ισπανικό χρηματιστήριο αντέδρασε θετικά στη νίκη του Σάντσεθ, σημειώνοντας άνοδο δύο μονάδων. Στο Βερολίνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την ελπίδα της Γερμανίας για μια σταθερή κυβέρνηση στη Μαδρίτη. Αν και αντιτάχθηκε σε πολλά φιλελεύθερα μέτρα της κυβέρνησης Ραχόι, ο Σάντσεθ έχει δεσμευθεί ότι θα τηρήσει τον προϋπολογισμό δημοσιονομικής πειθαρχίας που του κληροδότησε, ενώ παραμένει σταθερός υποστηρικτής του ευρώ. Λίγη ώρα μετά τη νίκη του Σάντσεθ στη Μαδρίτη, οι Αρχές της Βαρκελώνης ανακοίνωσαν τη νέα τοπική κυβέρνηση της Καταλωνίας, στην οποία δεν περιλαμβάνονται οι τέσσερις πολιτικοί που είχαν αρχικά επιλεγεί και οι οποίοι έχουν ανοικτούς λογαριασμούς με τη Δικαιοσύνη από το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα του περασμένου Οκτωβρίου.

Η εξέλιξη αυτή ερμηνεύεται ως κίνηση καλής θέλησης προς τον Σάντσεθ, ο οποίος ναι μεν απορρίπτει την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, αλλά έχει υποσχεθεί πολιτικό διάλογο με τις Αρχές της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή