Πτώση της μεταποίησης στην Ευρωζώνη και τον Μάιο

Πτώση της μεταποίησης στην Ευρωζώνη και τον Μάιο

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε και τον Μάιο για πέμπτο διαδοχικό μήνα η υποχώρηση του Δείκτη Διευθυντών Προμηθειών (ΡΜΙ) στον κλάδο της μεταποίησης στην Ευρωζώνη. Οι επιχειρηματίες δείχνουν απαισιόδοξοι για τις προοπτικές των εταιρειών τους, καθώς ο δείκτης μελλοντικής παραγωγής τον Μάιο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 μηνών, στις 62,2 μονάδες από τις 64,4 μονάδες τον Απρίλιο. Η οικονομία της Ευρωζώνης στις αρχές του 2018 αναπτύχθηκε δυναμικά και έκτοτε φαίνεται ότι εξασθενεί. Πάντως δεν έχει χάσει την ισχύ της, όπως παρατηρούν αναλυτές. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι οι συνθήκες αυτές δίνουν τα περιθώρια στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ολοκληρώσει εντός του τρέχοντος έτους την ιδιαίτερα χαλαρή νομισματική της πολιτική. Οπως προβλέπουν αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, η ΕΚΤ θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στα τέλη του χρόνου, αν και ακόμα δεν έχει ελέγξει τον πληθωρισμό, ο οποίος παραμένει σε πιο χαμηλά επίπεδα από τον επίσημο στόχο της.

Αβεβαιότητα

Τον Μάιο, ο Δείκτης Διευθυντών Προμηθειών (ΡΜΙ) έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 μηνών, και διαμορφώθηκε στις 55,5 μονάδες, τον Απρίλιο ήταν στις 56,2 μονάδες. Ο ΡΜΙ στη Γερμανία εξασθένησε στα χαμηλότερα επίπεδα 15μήνου, στην Ισπανία στα χαμηλότερα 9μήνου και 18μήνου στην Ιταλία. Κατά τους οικονομολόγους, η εξέλιξη αυτή συνδέεται με την επιβράδυνση στις εξαγωγές, η οποία επηρέασε την αύξηση της παραγωγής και των παραγγελιών. Η επιβράδυνση στις εξαγωγές σχετίζεται με την ενδυνάμωση του ευρώ προς το δολάριο και την εξασθένηση της ζήτησης για ευρωπαϊκά προϊόντα από τη διεθνή αγορά και ειδικά από τις ΗΠΑ, όπως παρατηρεί ο Κρις Γουίλιαμσον, ανώτατος οικονομολόγος της IHS Markit, που καταρτίζει τον ΡΜΙ. Πέραν αυτού του δείκτη, στην Ευρωζώνη παρατηρήθηκε τον Μάιο και κάμψη της εμπιστοσύνης των πολιτών και των επιχειρηματιών στις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η οικονομική ανάπτυξη καθίσταται πιο αργή, ενώ παράλληλα εντείνονται η ανησυχία και η αβεβαιότητα, λόγω των πρόσφατων πολιτικών εξελίξεων στην Ιταλία και στην Ισπανία.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εμπιστοσύνη πολιτών και επιχειρηματιών υποχώρησε στις 112,5 μονάδες τον Μάιο από τις 112,7 μονάδες του Απριλίου. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα του δείκτη τους τελευταίους εννέα μήνες. Αν και η κάμψη ήταν αναμενόμενη από τους οικονομολόγους, προκαλεί ανησυχία ότι κινείται πτωτικά για πέμπτο συνεχόμενο μήνα. Εν τω μεταξύ, το 2017 είχε κλείσει πολύ ενθαρρυντικά με τον δείκτη εμπιστοσύνης σε επίπεδα-ρεκόρ 17ετίας. Στη Γερμανία, πάντως, σταθεροποιήθηκε τον Μάιο, ενώ υποχώρησε σε Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία. Tέλος, τον προηγούμενο μήνα η αύξηση των νέων παραγγελιών διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 19 μηνών στην Ευρωζώνη, ενώ ο ρυθμός προσλήψεων βρίσκεται σε επίπεδα ναδίρ 14μήνου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή