Πολιτικό Συμβούλιο εκτόνωσης διχογνωμιών στο Κίνημα Αλλαγής

Πολιτικό Συμβούλιο εκτόνωσης διχογνωμιών στο Κίνημα Αλλαγής

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα αίτημα που υπήρχε εδώ και καιρό από πολλές και διαφορετικές εσωκομματικές φωνές, αυτό της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου, φαίνεται πως ήταν και το παυσίπονο για αρκετούς από τους πονοκεφάλους στη Χαρ. Τρικούπη. Την Παρασκευή το μεσημέρι, για περίπου δύο ώρες, στα κεντρικά γραφεία της ΔΗΜΑΡ, όπου έγινε η συνεδρίαση, τέθηκαν στο τραπέζι όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας, αλλά και οι διχογνωμίες εντός του φορέα, οι οποίες ουκ ολίγες φορές εκπέμπουν λανθασμένο μήνυμα προς τα έξω. Ενα από αυτά ήταν και το κεντρικό αίτημα για εκλογές το οποίο επί της ουσίας ποτέ δεν ενστερνίστηκε ο Στ. Θεοδωράκης, κρατώντας σταθερά τη δική του θεώρηση στο εν λόγω ζήτημα.

Κοινή συνισταμένη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ήταν πως πρέπει να γίνονται πιο συχνά θεσμικές συνεδριάσεις, με στόχο να παίρνονται κοινές αποφάσεις που ακολούθως θα είναι όλοι έτοιμοι να υπερασπιστούν δημοσίως, ώστε να σταματήσουν να παρατηρούνται παρόμοια φαινόμενα. Η «ενιαία στρατηγική» άλλωστε, που ακούστηκε ουκ ολίγες φορές στο τραπέζι της συζήτησης, εξακολουθεί να αποτελεί έναν στόχο για το κίνημα, με όλες ωστόσο τις πλευρές να συμφωνούν πως έχουν γίνει βήματα προς τα εμπρός. Πλην της απαραίτητης απορρόφησης των εσωκομματικών κραδασμών, στο «διά ταύτα» η συζήτηση κινήθηκε στους εξής άξονες:

Πρώτον, γύρω από το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, για το οποίο τα μέλη του συμβουλίου, πλην Γ. Παπανδρέου που απουσίαζε στο εξωτερικό, επικύρωσαν εκ νέου παλαιότερη απόφαση που κινείται στο τρίπτυχο «σύνθετη ονομασία, όνομα για όλες τις χρήσεις και αλλαγή του συντάγματος της γείτονος». Πάνω στο τρίπτυχο αυτό, όλο το προηγούμενο διάστημα η Χαρ. Τρικούπη απέφευγε να σχολιάσει τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες «από τη στιγμή που δεν έχουμε στα χέρια μας συγκεκριμένη πρόταση». Ως εκ τούτου, η κυβερνητική διαρροή της Παρασκευής που ουσιαστικά απομάκρυνε μέχρι νεωτέρας τη συμφωνία, καθώς «η πλευρά της ΠΓΔΜ από ό,τι φαίνεται δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες», έφερε τρόπον τινά και τη «δικαίωση» αυτής της τακτικής. Δεν είναι άλλωστε μυστικό πως η κεντρική διοίκηση του κόμματος έδειχνε σαφώς τη δυσφορία της κάθε φορά που στελέχη του κόμματος εξέφραζαν πιο προωθημένες απόψεις, υποστηρίζοντας κάποια συγκεκριμένη θέση για το Σκοπιανό. Η φράση άλλωστε «είμαστε υπέρ της λύσης, αλλά όχι οποιασδήποτε λύσης», αν «διαβαστεί» προσεκτικά, περικλείει όλη τη φιλοσοφία.

Δεύτερος άξονας συζήτησης ήταν οι ραγδαίες ευρωπαϊκές εξελίξεις σε Ισπανία και Ιταλία. Στο Κίνημα Αλλαγής προφανώς και τους χαροποίησε ιδιαίτερα η άνοδος στην εξουσία του Σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ, με τον οποίο η κ. Γεννηματά έχει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας. Μόλις άλλωστε τον περασμένο Μάρτιο, στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, είχε λάβει χώρα τετ α τετ των δύο πολιτικών, με την κ. Γεννηματά να προτείνει τότε στον Ισπανό Σοσιαλιστή τη δημιουργία ενός φόρουμ των σοσιαλιστικών κομμάτων των μεσογειακών χωρών. Η επανάκαμψη των σοσιαλιστικών κομμάτων ανά την Ευρώπη χαρακτηρίζεται «ιδιαίτερα κρίσιμη» από στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, τα οποία με αυτή τη φράση δίνουν παράλληλα και το στίγμα ενόψει των ευρωεκλογών.

Τρίτος άξονας που τέθηκε ήταν η στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής ευρύτερα. Θέμα που έχει συζητηθεί ουκ ολίγες φορές, αλλά πάντα χρειάζεται επικαιροποίηση. Η συζήτηση επικεντρώθηκε γύρω από την «αυτόνομη πορεία» την οποία στη Χαρ. Τρικούπη θεωρούν μονόδρομο για να αποφευχθούν «οι Συμπληγάδες του δικομματισμού» και η επερχόμενη πόλωση όσο βαδίζουμε προς τις εκλογές.

«Κερασάκι» στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής θα μπορούσαν να μπουν οι εκλογές. Εκεί κατέληξε η συζήτηση και αυτό εκπέμπει η φράση συνεργατών της κ. Γεννηματά «είμαστε έτοιμοι για κάλπες». Η φράση δεν είναι θεωρητική, καθώς ύστερα από εισήγηση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ ορίστηκε επικεφαλής της επιτροπής ψηφοδελτίων ο γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο οποίος όλο το τελευταίο διάστημα περιοδεύει ανά την Ελλάδα συστήνοντας τοπικές οργανώσεις και συναντώντας στελέχη. Η αντίστοιχη πρόταση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης, ο οποίος υπενθυμίζεται πως μεγάλο μέρος της δύναμής του κατά τις εσωκομματικές εκλογές άντλησε από αιρετούς της Αυτοδιοίκησης. Οι κάλπες στις τοπικές κοινωνίες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες στο κίνημα, καθώς παρά τη μεγάλη εκλογική καθίζηση του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, στις τοπικές κοινωνίες κράτησε σε πολλές περιπτώσεις δυνάμεις, τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να αφήσουν τον χώρο στον ΣΥΡΙΖΑ να τις καπηλευτεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή