Βενιάμης: «Χρειάζεται στήριξη η ευρωπαϊκή ναυτιλία»

Βενιάμης: «Χρειάζεται στήριξη η ευρωπαϊκή ναυτιλία»

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάλεσμα στον ελληνικό ναυτιλιακό κόσμο να υποστηρίξει με επενδύσεις την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, απηύθυνε ο πρωθυπουργός από το βήμα της τελετής εγκαινίων της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης «Ποσειδώνια 2018».

«Εχει ιδιαίτερη σημασία να παραμείνει η ναυτιλία στην κορυφή της ευρωπαϊκής αναπτυξιακής ατζέντας», υπογράμμισε προσθέτοντας ότι η τεχνογνωσία των Ελλήνων αποτελεί εχέγγυο προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το κάλεσμα του κ. Αλέξη Τσίπρα έγινε λίγα λεπτά μετά την επισήμανση του προέδρου της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θεόδωρου Βενιάμη, ότι η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας δεν είναι δεδομένη. Χρειάζεται να διασφαλιστεί απέναντι στις συνεχείς πολιτικές στήριξης της ναυτιλίας από άλλα έθνη, κυρίως στην Ασία.

Η κυβέρνηση και ο αντιπροσωπευτικός φορέας της πλοιοκτησίας εμφανίστηκαν στο ίδιο μήκος κύματος, απευθυνόμενοι στη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα που δίνει σύσσωμη το «παρών» στην έκθεση των «Ποσειδωνίων», που ξεκίνησε τη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

Χιλιάδες εκθέτες και επισκέπτες υπολογίζεται ότι βρίσκονται στην Αθήνα για να πάρουν μέρος στα «Ποσειδώνια 2018», γεγονός που πιστοποιεί την πρωτοκαθεδρία της ελληνικής ναυτιλίας παγκοσμίως, κάτι που αναγνώρισε τόσο ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), Κίτακ Λιμ, όσο και η Ευρωπαία επίτροπος Μεταφορών, Βιολέτα Μπουλκ, που απηύθυναν επίσης χαιρετισμό κατά την τελετή έναρξης.

Να σημειωθεί ότι ο ελληνόκτητος στόλος αντιστοιχεί στο 20% της παγκόσμιας θαλάσσιας μεταφορικής δυναμικότητας και στο 50% αυτής του στόλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, μάλιστα, σημείωσε «ότι η δραστηριότητα των ελληνικών ναυτιλιακών προφανώς και αποτελεί βαρύνον μέγεθος στο ΑΕΠ της χώρας, και μόνον κατά το 2017 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα που εισέρρευσε στη χώρα ξεπέρασε τα 9 δισ. ευρώ, σχεδόν 20% πάνω σε σχέση με το 2016».

Η Ευρωπαία επίτροπος Μεταφορών σημείωσε ότι «η καρδιά της ευρωπαϊκής ναυτιλίας χτυπά στην Ελλάδα», που αποτελεί μητρόπολη του κλάδου παγκοσμίως. Ο γενικός γραμματέας του ΙΜΟ χαρακτήρισε την Ελλάδα ως ένα από τα μέλη του οργανισμού με τη μεγαλύτερη επιρροή και με μακροχρόνια ιστορία και εμπειρία, «που μας βοηθάει σε πολλά θέματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε παγκοσμίως».

Ο πρωθυπουργός, αφού αναφέρθηκε στις τελευταίες επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και στη σχεδιαζόμενη συμφωνία για έξοδο από τα προγράμματα οικονομικής στήριξης, περιέγραψε τον στόχο «να πατήσει ξανά στα πόδια της η χώρα, στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις, χωρίς δεκανίκια, χωρίς πιστοληπτικές γραμμές στήριξης, χωρίς τεχνική υποβοήθηση της αναπνοής της».

Τα κυρίαρχα θέματα στις ομιλίες των διεθνών παραγόντων της παγκόσμιας ναυτιλίας ήταν η μεγάλη πρόκληση για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και η προσαρμογή της ναυτιλίας στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση που συντελείται μέσω της αξιοποίησης της τεχνολογίας.

Ρεκόρ συμμετοχών

Η έκθεση «Ποσειδώνια» γιορτάζει φέτος τα 50 χρόνια της, με ρεκόρ συμμετοχών και αύξηση 16% στις κρατήσεις εκθεσιακού χώρου, με περισσότερους από 2.010 εκθέτες από 92 χώρες, ενώ αναμένονται περισσότεροι από 22.000 επισκέπτες.

Τα «Ποσειδώνια 2018» φιλοξενούν 22 εθνικά περίπτερα κορυφαίων ναυπηγικών κρατών, των μεγαλύτερων ναυτιλιακών κέντρων και κρατών σημαίας, αλλά και νέων εκθετών. Κύριος πόλος έλξης παραμένει η ισχυρή παρουσία της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας, η οποία ηγείται της παγκόσμιας ναυπηγικής δραστηριότητας. Συμμετέχουν, όμως, και περισσότεροι από 60 εκθέτες από τον παγκόσμιο κλάδο της Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), με εύρος λύσεων για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, όπως οι πλήρως αυτοματοποιημένοι λιμένες και τα μη επανδρωμένα «έξυπνα» πλοία. Το πρόγραμμα συνεδρίων και σεμιναρίων περιλαμβάνει φέτος πάνω από 40 συνέδρια, σεμινάρια και workshops. Η έκθεση, σύμφωνα με τους διοργανωτές, υπολογίζεται ότι συνεισφέρει 62 εκατ. ευρώ στην τοπική και στην εθνική οικονομία. Τα έσοδα προέρχονται από τη φιλοξενία χιλιάδων ανθρώπων, από τις κατασκευές περιπτέρων, τις μεταφορές και τους εκτελωνισμούς, τις εταιρικές εκδηλώσεις κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή