Οι δασμοί απομονώνουν τις ΗΠΑ

Οι δασμοί απομονώνουν τις ΗΠΑ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μετωπική σύγκρουση οδηγούνται οι ΗΠΑ με τους εμπορικούς εταίρους τους, την Ευρωπαϊκή Ενωση, το Μεξικό, τον Καναδά και την Κίνα. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 25% και 10% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, αντίστοιχα, από τις παραπάνω χώρες. Οι τελευταίες ετοιμάζονται για αντίποινα. Θα επιβάλουν δασμούς σε μεγάλη γκάμα εισαγομένων αγαθών από τις ΗΠΑ (φρουτοχυμοί, μοτοσικλέτες, ουίσκι μπέρμπον κ.λπ.). Τα πνεύματα ήταν ιδιαίτερα οξυμένα στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών του G7 το Σαββατοκύριακο, όπου υπήρξε συσπείρωση έξι χωρών (Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδάς, Iαπωνία) εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών. Να επισημάνουμε ότι αυτό συμβαίνει σπανιότατα στην ιστορία του G7. Αναμένεται περαιτέρω κλιμάκωση την Παρασκευή 8 Ιουνίου στη σύνοδο των ηγετών των επτά κρατών-μελών.

Χθες η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι χαρακτήρισε τους δασμούς «αδικαιολόγητους» και την πρωτοβουλία του Ντόναλντ Τραμπ «απογοητευτική», επικαλούμενη τους στενούς δεσμούς Βρετανίας, Ε.Ε. και ΗΠΑ στον χώρο της διεθνούς ασφάλειας. Η αρμόδια επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε. Σεσίλια Μάλμστρομ τόνισε ότι τα πρώτα αντισταθμιστικά μέτρα για την προστασία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ίσως ανακοινωθούν τον Ιούλιο. Ειδικά για την αυτοκινητοβιομηχανία, όπως παρατήρησε, οι δασμοί που επιβάλλει η Ουάσιγκτον θα έχουν τον δυσμενέστερο αντίκτυπο συγκριτικά με αυτόν που θα έχουν σε άλλους κλάδους, και πιθανώς και η Ε.Ε. να απαντήσει ανάλογα. Την Παρασκευή, οι Βρυξέλλες και η Οττάβα προσέφυγαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), αμφισβητώντας τη νομιμότητα των αμερικανικών δασμών στον χάλυβα και στο αλουμίνιο. Χθες έκανε το ίδιο και η Πόλη του Μεξικού. «Θέλουμε να αποφύγουμε πάση θυσία έναν εμπορικό πόλεμο, αλλά ταυτόχρονα είμαστε έτοιμοι γι’ αυτόν», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ.

Επιπλέον, την Κυριακή έληξε χωρίς κάποιο θετικό αποτέλεσμα ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, οπότε το ξέσπασμα ενός σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου είναι πολύ πιθανό. Μετά το πέρας της διαδικασίας, το Πεκίνο προειδοποίησε τις ΗΠΑ πως αν επιβάλουν δασμούς, ακυρώνονται αυτομάτως όλες οι προηγούμενες διμερείς συμφωνίες για μείωση του εμπορικού πλεονάσματος της Κίνας προς τις ΗΠΑ κατά 100 δισ. δολάρια. Οι Financial Times εκτιμούν ότι, αν συμβεί κάτι τέτοιο και «κονταροχτυπηθούν» οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, το κόστος θα ανέλθει σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Συγκεκριμένα, οι επαπειλούμενοι δασμοί σε κινεζικές εισαγωγές προς τις ΗΠΑ πιθανώς να κυμανθούν από 50 έως και 150 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Reuters, ενώ και οι Κινέζοι θα επιβάλουν αντίστοιχης αξίας μέτρα. Πάντως, πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν να αλλάξει γνώμη ο Ντόναλντ Τραμπ τις προσεχείς ημέρες και να αποσύρει τους δασμούς, όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις. Αλλωστε, η κυκλοθυμία, όπως επισημαίνουν, είναι ίδιον του χαρακτήρος του.

Πέραν τούτου, υπάρχει ακόμα ένα ανοικτό μέτωπο στο διεθνές εμπόριο. Η Ε.Ε. προσέφυγε στον ΠΟΕ κατά της Κίνας για «αθέμιτη μεταφορά τεχνολογίας» ευρωπαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην τελευταία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή