Τα μυστικά της Tesla τρομάζουν BMW, VW και Mercedes

Τα μυστικά της Tesla τρομάζουν BMW, VW και Mercedes

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μεγάλες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες συνειδητοποιούν ότι η αμερικανική Tesla θα αποδειχθεί, τελικά, πολύ πιο δύσκολος αντίπαλος στον «πόλεμο» για την επικράτηση στην αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Μηχανικοί των μεγάλων γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών αγόρασαν μυστικά αρκετά αυτοκίνητα Model 3 της Tesla, τα έκαναν «φύλλο και φτερό» για να μελετήσουν την τεχνολογία που κρύβει το νέο προηγμένο μοντέλο της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του γερμανικού οικονομικού περιοδικού WirtschaftsWoche.

Στόχος δεν ήταν να ανακαλύψουν μόνο τα τεχνολογικά μυστικά της Tesla, αλλά και να υπολογίσουν το κόστος των πρώτων υλών που απαιτούνται για την παραγωγή του Model 3, καθώς και το κόστος παραγωγής του. Αυτά που ανακάλυψαν τους σόκαραν. Πρώτον, είναι πολύ πιθανόν ότι το Model 3 προσφέρει στην Tesla εξαιρετικά περιθώρια κέρδους. Δεύτερον, οι Γερμανοί μηχανικοί ανησυχούν ότι η Tesla έχει ανακαλύψει ένα νέο είδος μπαταρίας, που απαιτεί πολύ μικρότερη ποσότητα κοβαλτίου. Το κοβάλτιο είναι δυσεύρετο και ως εκ τούτου πολύ ακριβό.

Αυτά τα δύο στοιχεία σημαίνουν ότι αν η Tesla καταφέρει να ξεπεράσει τα προβλήματα στην παραγωγή του Model 3, τότε θα έχει σημαντικά έσοδα τα επόμενα τρίμηνα και χρόνια και ότι τεχνολογικά είναι περισσότερο προηγμένη απ’ ό,τι νόμιζαν οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Με άλλα λόγια, η Tesla θα αποδειχθεί σκληρός αντίπαλος για τις BMW, VW και Mercedes.

Κέρδος

Η Tesla φιλοδοξεί να καταστήσει το Model 3 το πρώτο πραγματικά ηλεκτρικό αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής. Η τιμή πώλησής του θα κυμαίνεται μεταξύ 35.000 δολαρίων (στις ΗΠΑ και υπολογίζοντας την κρατική επιδότηση) και 78.000 δολαρίων.

Ωστόσο, σύμφωνα με εκθέσεις που έχουν περιέλθει εις γνώσιν του WirtschaftsWoche, το κόστος των πρώτων υλών που απαιτούνται για την κατασκευή ενός Model 3 ανέρχεται στις 18.000 δολάρια. Το κόστος παραγωγής υπολογίζεται σε επιπλέον 10.000 δολάρια. «Αν καταφέρει η Tesla, όπως σχεδιάζει, να παράγει 10.000 αυτοκίνητα την εβδομάδα, τότε το Model 3 θα αυξήσει κατά πολύ τα έσοδά της», λέει ένας μηχανικός παραγωγής, ο οποίος έχει εμπλακεί στις αναλύσεις και στις δοκιμές στις οποίες υπέβαλαν οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες το Model 3. Η όλη επιχείρηση ήταν μυστική, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό.

Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες αγόρασαν τουλάχιστον 4 Model 3 στη λεγόμενη «γκρίζα» αγορά. Οι πωλητές ήταν πιθανότατα υπάλληλοι της Tesla, οι οποίοι είχαν το δικαίωμα να παραγγείλουν και να λάβουν το Model 3 νωρίτερα από το ευρύ κοινό. Η τιμή κάθε μεταχειρισμένου Model 3 υπολογίζεται από 100.000 έως 130.000 δολάρια.

Απειλή

Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες θεωρούν την Tesla τεράστια απειλή, τόσο λόγω της προηγμένης τεχνολογίας της όσο και λόγω της υψηλής δημοφιλίας του επικεφαλής της. Πέρυσι, το Model X, το ακριβότερο μοντέλο της Tesla, πούλησε στη Γερμανία περισσότερα αυτοκίνητα από τις συμβατικές Mercedes-Benz S Class και τις BMW 7. Ολες οι μεγάλες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ετοιμάζουν αντεπίθεση στον τομέα του ηλεκτρικού αυτοκινήτου, ωστόσο εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες του σκανδάλου με την παραποίηση στοιχείων για τις εκπομπές αέριων ρύπων των αυτοκινήτων τους που κινούνται με πετρέλαιο. Η απειλή θα είναι ακόμη μεγαλύτερη αν όντως έχει καταφέρει η Tesla να παραγάγει, μαζί με την Panasonic, μια νέα μπαταρία που χρησιμοποιείται στο Model X και περιέχει πολύ λιγότερο κοβάλτιο, μόλις 2,8%, έναντι του συνηθισμένου 8%. «Αν το κατάφεραν αυτό, τότε θα είναι τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την Tesla», επισημαίνει ο Σβεν Μπάουερ, επικεφαλής της BMZ, της μεγαλύτερης ανεξάρτητης γερμανικής εταιρείας κατασκευής μπαταριών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή