Πούτιν: Ολοι ενδιαφέρονται για την αύξηση των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας

Πούτιν: Ολοι ενδιαφέρονται για την αύξηση των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μήνυμα ότι η Ρωσία έχει ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες που ανέκυψαν από τις επιβληθείσες σε βάρος της κυρώσεις από την πλευρά της Δύσης, έστειλε από την πρωτεύουσα της Αυστρίας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψής του σε μια από τις «φιλορωσικές» χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 

«Για μας πριν μερικά χρόνια δεν ήταν εύκολο, καθώς βρεθήκαμε αντιμέτωποι, και μάλιστα δύο φορές με μια σημαντική πτώση των τιμών στα είδη που παραδοσιακά εξάγουμε», αλλά «παρόλα αυτά δεν καταφέραμε απλώς να διατηρήσουμε την μακροοικονομική σταθερότητα αλλά και να την ενισχύσουμε», σημείωσε στις πρώτες του δηλώσεις σε αυστριακό έδαφος και μετά τις συνομιλίες του με τον Αυστριακό ομόλογό του, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν. 

Πρόκειται για την έκτη στη σειρά επίσημη επίσκεψη του Ρώσου ηγέτη στην Αυστρία και την πρώτη επίσκεψη του στο εξωτερικό μετά από την πρόσφατη επανεκλογή του στο προεδρικό αξίωμα, ενώ η Αυστρία ήταν η πρώτη χώρα που είχε επισκεφθεί επίσημα ο ίδιος τον Φεβρουάριο του 2001, έπειτα από την πρώτη εκλογή του ως πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ερωτηθείς δε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αυστριακό ομόλογό του για τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πούτιν δήλωσε ότι «οι κυρώσεις και τα προστατευτικά μέτρα είναι επιβλαβή για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ενώ όλοι ενδιαφέρονται για την αύξηση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας».

«Οι κυρώσεις και οι οποιοιδήποτε περιορισμοί που έχουν πολιτικά κίνητρα, ο προστατευτισμός είναι πράγματα μονομερή, συνιστούν τρόπους επίλυσης πολιτικών ζητημάτων, που δεν χρησιμεύουν για την επίτευξη του τελικού αποτελέσματος, βλάπτουν τους πάντες, και εκείνους που τις υιοθετούν και εκείνους στους οποίους στρέφονται», πρόσθεσε. 

Από την πλευρά του ο Αυστριακός πρόεδρος επανέλαβε ότι η θέση της Αυστρίας είναι να λειτουργήσει ενοποιητικά με την Ε.Ε. για την Ρωσία. 

Πούτιν: Ολοι ενδιαφέρονται για την αύξηση των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας-1

Σύμφωνα με τη εκτίμηση του Ρώσου προέδρου οι σχέσεις Μόσχας Βιέννης «αναπτύσσονται θετικά και ανοδικά». Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα το γεγονός ότι η Ρωσία κατέχει την δεύτερη θέση στον τομέα των επενδύσεων στην αυστριακή οικονομία μετά την Γερμανία, επισημαίνοντας ότι « οι αυστριακοί εταίροι μας έχουν επενδύσει σχεδόν τέσσερα δισεκατομμύρια στην ρωσική οικονομία, ενώ στην ρωσική αγορά δραστηριοποιούνται περισσότερες από 5000 αυστριακές επιχειρήσεις».

Πριν την σημερινή του συνάντηση του με τους Αυστριακούς ηγέτες, ο Πούτιν διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία προτίθεται να διχάσει την Ε.Ε.

«Η Ρωσία δεν έχει στόχο να διασπάσει κάτι ή να διχάσει κάποιον στην Ε.Ε., αντιθέτως έχει μεγάλο συμφέρον η Ε.Ε. να είναι ενωμένη και να ανθίζει, γιατί η Ε.Ε. είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας», τόνισε χαρακτηρισιτκά σε χθεσινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση. 

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί υπάρχουν τακτικές τηλεφωνικές επαφές του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά ακόμη καμία διμερής συνάντησή τους, ο Ρώσος πρόεδρος απαντά πως «αυτό θα πρέπει να το ρωτήσετε στους συναδέλφους μας στις ΗΠA».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με άλλες ευρωπαικές χώρες, η Αυστρία δεν προχώρησε στην απέλαση των Ρώσων διπλωματών με αφορμή την υπόθεση δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία.  

Μάλιστα, τον περασμένο Μάρτιο, ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς τόνισε «τις παραδοσιακά καλές σχέσεις» μεταξύ των δύο χωρών και σημείωσε ότι η κυβέρνησή του θα τις χρησιμοποιήσει για να βοηθήσει την Μόσχα να δώσει σχετικές διευκρινίσεις. «Η Βιέννη πιστεύει ότι είναι σημαντικό να διατηρηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή