ΗΠΑ: «Μακρά και περίπλοκη»η εφαρμογή του οδικού χάρτη για τη Μανμπίτζ στη Συρία

ΗΠΑ: «Μακρά και περίπλοκη»η εφαρμογή του οδικού χάρτη για τη Μανμπίτζ στη Συρία

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εφαρμογή του «οδικού χάρτη» που καθόρισαν οι ΗΠΑ και η Τουρκία προκειμένου να απομακρυνθεί η απειλή μιας ένοπλης σύγκρουσης στη συριακή πόλη Μανμπίτζ θα είναι μακρά και «περίπλοκη» καθώς απομένουν να διευκρινιστούν, μέσω διαπραγματεύσεων, πολλές λεπτομέρειες ακόμη, δήλωσε σήμερα ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, που διαπραγματεύονταν η Άγκυρα με την Ουάσινγκτον από τον περασμένο Φεβρουάριο και η οποία «εγκρίθηκε» την Δευτέρα από τους υπουργεού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσοβλου και Μάικ Πομπέο, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα αποχωρήσουν από την Μανμπίτζ, στη βόρεια Συρία. Οι YPG είναι η κουρδική πολιτοφυλακή, σύμμαχος των ΗΠΑ στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών, που όμως θεωρείται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Τουρκία.

Ο «οδικός χάρτης» στόχευε κυρίως στην τήρηση της αμερικανικής δέσμευσης να μετακινηθούν οι YPG στα ανατολικά του Ευφράτη, εξήγησε στους δημοσιογράφους ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Πρόκειται όμως για ένα «ευρύ πολιτικό πλαίσιο» οι λεπτομέρειες του οποίου δεν έχουν ακόμη καθοριστεί. Η εφαρμογή του θα γίνει «σε στάδια, ανάλογα με τις εξελίξεις επί του πεδίου», πρόσθεσε.

Οι YPG κατέλαβαν τη Μανμπίτζ εκδιώκοντας το Ισλαμικό Κράτος το 2016. Οι ΗΠΑ έχουν εκεί στρατιωτική παρουσία και βοηθούν τους Κούρδους πολιτοφύλακες, προς μεγάλη απογοήτευση της Άγκυρας.

Η ένταση μεταξύ Αμερικανών και Τουρκών κορυφώθηκε τον Φεβρουάριο, μετά την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» στη βόρεια Συρία εναντίον των Κούρδων. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις απειλούσαν μάλιστα ότι θα συνεχίσουν την προέλασή τους μέχρι τη Μανμπίτζ. Τότε συγκροτήθηκε μια τουρκοαμερικανική ομάδα εργασίας η οποία κατέληξε σε αυτόν τον «οδικό χάρτη» που οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να εφαρμόσουν «για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Μανμπίτζ», χωρίς όμως να αποκαλύψουν το περιεχόμενό του.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, η συμφωνία προβλέπει ότι 45 ημέρες μετά την 4η Ιουνίου θα διεξαχθούν κοινές στρατιωτικές επιθεωρήσεις (ΗΠΑ και Τουρκίας) στη Μανμπίτζ και, μέσα σε 60 ημέρες από αυτήν την ημερομηνία, θα συγκροτηθεί μια τοπική διοίκηση που θα αντικαταστήσει τα τοπικά συμβούλια στα οποία σήμερα μετέχουν και μέλη των YPG.

Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι στόχος είναι «οι κοινές περιπολίες», όμως διέψευσε ότι υπάρχει συγκεκριμένο, λεπτομερές χρονοδιάγραμμα. «Είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα», τόνισε, επισημαίνοντας «δεν θα είναι εύκολο», αλλά όλοι θα ωφεληθούν γιατί θα σταθεροποιηθεί μακροπρόθεσμα η Μανμπίτζ.

«Περνάμε στην επόμενη φάση αφού ολοκληρωθεί η πρώτη», κατέληξε.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι μίλησαν πολύ αόριστα για το μέλλον των τοπικών συμβουλίων που διοικούν την πόλη. Οι YPG θα αποχωρήσουν και θα αντικατασταθούν με ντόπιους αξιωματούχους, είπε ένας από αυτούς, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα αναλάβουν τον έλεγχο της πόλης ούτε οι Αμερικανοί, ούτε οι Τούρκοι.

Όταν ρωτήθηκε για το τι θα λάβουν οι YPG σε αντάλλαγμα για την αποχώρησή τους, ένας αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι "όλοι είναι κερδισμένοι" γιατί πρόκειται για μια «βιώσιμη λύση για τη σταθερότητα» της Μανμπίτζ.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του, ο Μάικ Πομπέο χαιρέτισε σήμερα τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), την αραβοκουρδική συμμαχία στην οποία μετέχουν οι YPG, για τις πρόσφατες επιχειρήσεις τους εναντίον θυλάκων του ΙΚ στη βορειοανατολική Συρία. Επανέλαβε μάλιστα ότι χαίρουν της «πλήρους εμπιστοσύνης» των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή