Ισπανία: Αποχώρηση Ραχόι εν μέσω χειροκροτημάτων

Ισπανία: Αποχώρηση Ραχόι εν μέσω χειροκροτημάτων

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. «Εφτασε η στιγμή. Αυτό είναι το καλύτερο για μένα, για το Λαϊκό Κόμμα και για την Ισπανία». Με εμφανή συγκίνηση, που γινόταν μεγαλύτερη όσο οι συνάδελφοί του στο Λαϊκό Κόμμα συνέχιζαν να τον χειροκροτούν, ο τέως πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι ότι αφήνει τα ηνία του κόμματος του οποίου ηγείτο από το 2003. Ο Ραχόι έχασε την εμπιστοσύνη της Βουλής και αποπέμφθηκε από την πρωθυπουργία την Παρασκευή, μετά την καταδικαστική απόφαση για το πλέγμα διαφθοράς στο εσωτερικό του Λαϊκού Κόμματος.

Την ίδια στιγμή που στα κεντρικά κομματικά γραφεία της οδού Χένοφα επικρατούσε ατμόσφαιρα πένθους, ο νέος πρωθυπουργός, ο Σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ, αποχαιρετούσε με αισιοδοξία την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου που αναχωρούσε για το Μουντιάλ της Ρωσίας και άφηνε να διαρρεύσουν στον Τύπο ένα ένα τα ονόματα των νέων υπουργών. Στο υπουργείο Οικονομικών, που αναλαμβάνει τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής της Ισπανίας με τις Βρυξέλλες, τοποθετείται η έως τώρα γενική διευθύντρια Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νάντια Καλβίνιο. Συγχαρητήρια για την τοποθέτηση αυτή έδωσε η πρόεδρος της μεγαλύτερης ισπανικής τράπεζας, Αννα Μποτίν.

Το βασικό οικονομικό υπουργείο (Προϋπολογισμού) ανατίθεται στην έως τώρα υπουργό Προϋπολογισμού της τοπικής κυβέρνησης της Ανδαλουσίας Μαρία Χεσούς Μοντέρο. Η Μοντέρο είχε καταρτίσει μοντέλο χρηματοδότησης που οδηγούσε σε αύξηση των εσόδων των ισπανικών περιφερειών, μοντέλο με το οποίο ο Σάντσεθ δήλωσε ότι συμφωνεί, αλλά δεν διαθέτει επαρκείς κοινοβουλευτικές δυνάμεις ώστε να επιβάλει στην παρούσα συγκυρία.

Η αντικατάσταση της ασταθούς κυβέρνησης μειοψηφίας του Λαϊκού Κόμματος, που στηριζόταν από τους Ciudadanos, από μια εξίσου ασταθή κυβέρνηση μειοψηφίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που στηρίζεται από το αριστερό Podemos και αυτονομιστικά κόμματα της Καταλωνίας και της Χώρας των Βάσκων, δεν αφήνει περιθώρια για τολμηρές κοινοβουλευτικές κινήσεις – ενδεχομένως, δε, ούτε για την ψήφιση του προϋπολογισμού, αφού το Λαϊκό Κόμμα διατηρεί την απόλυτη πλειοψηφία στη Γερουσία και μπορεί να τορπιλίσει τον προϋπολογισμό που το ίδιο ως κυβέρνηση είχε περάσει από τη Βουλή.

Ο Σάντσεθ μπορεί, ωστόσο, να προχωρήσει σε συμβολικές κινήσεις, όπως η ανασύσταση του υπουργείου Ισότητας, ως αναγνώριση της γιγάντιας κινητοποίησης γυναικών, που σημάδεψε τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή