ΚΟΣΜΟΣ

Κολυμπώντας από την Ιαπωνία στην Αμερική

Ο Μπεν Λεκόντ προπονείται καθημερινά, κολυμπώντας πολλές ώρες στην ανοικτή θάλασσα. Φιλοδοξεί να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα διασχίσει κολυμπώντας τον Ειρηνικό Ωκεανό.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ενας Γάλλος κολυμβητής ξεκίνησε από την Ιαπωνία, φιλοδοξώντας να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα διασχίσει τον Ειρηνικό Ωκεανό κολυμπώντας. Ο Μπεν Λεκόντ, 51 ετών, θα κολυμπάει περίπου οκτώ ώρες κάθε ημέρα επί περισσότερους από έξι μήνες, καθώς θα κατευθύνεται προς τη δυτική ακτή των ΗΠΑ. Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει είναι πολλοί, ανάμεσα στους οποίους καρχαρίες, καταιγίδες, κοπάδια από τσούχτρες και εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες των υδάτων. Στην πραγματικότητα, στόχος του Λεκόντ είναι να αυξήσει την ενημέρωση για θέματα όπως είναι η κλιματική αλλαγή, ενώ μία ομάδα επιστημόνων πρόκειται να πραγματοποιήσει έρευνες κατά τη διάρκεια της κάλυψης μιας απόστασης 5.500 μιλίων. Οι επιστήμονες θα μελετήσουν τα αποτελέσματα των πλαστικών αποβλήτων, τις συνέπειες της σκληρής άσκησης στην καρδιά και θα καταγράψουν με ποιο τρόπο η πυρηνική τραγωδία της Φουκουσίμα επηρέασε τη ζωή στους ωκεανούς.

Ο κ. Λεκόντ, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ, προετοιμάζεται αυτήν την περίοδο με πολλές ώρες κολύμβησης στην ανοικτή θάλασσα καθημερινά. Επίσης εκπαιδεύεται και διανοητικά προκειμένου να είναι έτοιμος για το μεγάλο εγχείρημα. «Το διανοητικό κομμάτι είναι πολύ περισσότερο σημαντικό από το φυσικό», δήλωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Πρέπει να καταστήσεις βέβαιο ότι πάντα σκέπτεσαι κάτι θετικό. Οταν δεν έχεις να απασχολήσεις με κάτι το μυαλό σου, μπαίνει σε ένα σπιράλ και τότε είναι που αρχίζουν τα προβλήματα», λέει. Οι προετοιμασίες για το μεγάλο ταξίδι ξεκίνησαν εδώ και έξι χρόνια, αλλά ο Λεκόντ σκεφτόταν το εγχείρημα επί πολύ περισσότερο.

Το 1998 έκανε την πρώτη σόλο κολύμβηση διάπλου του Ατλαντικού, καλύπτοντας μία απόσταση 3.714 μιλίων μέσα σε 73 ημέρες. Οταν τελικά έφτασε στη στεριά στη Γαλλία, οι πρώτες λέξεις που είπε ήταν «ποτέ ξανά», αλλά γρήγορα άρχισε να αναζητεί την επόμενη πρόκληση.
«Δεν χρειάστηκε να περάσει πολύς χρόνος μέχρι να αλλάξω τη γνώμη μου», δήλωσε ο Λεκόντ. «Αφού πέρασαν τρεις ή τέσσερις μήνες, άρχισα να σκέπτομαι την επόμενη περιπέτειά μου και πως θα ήθελα να φέρω σε πέρας κάτι παρόμοιο».

Η καθημερινή ρουτίνα του Λεκόντ θα παραμείνει η ίδια για ολόκληρη τη διάρκεια του ταξιδιού. Θα κολυμπάει επί οκτώ ώρες και μετά θα ανεβαίνει στο πλοίο συνοδείας και υποστήριξης για να φάει και να κοιμηθεί και αφού ξυπνήσει θα ξαναπέφτει στη θάλασσα. Για να παραμείνουν υψηλά τα επίπεδα ενέργειάς του στοχεύει να καταναλώνει περί τις 8.000 θερμίδες καθημερινά. «Ακολουθώ μια αυστηρή διατροφή που δεν περιλαμβάνει καθόλου ζάχαρη. Οι περισσότερες από τις θερμίδες μου θα προέρχονται από μια διατροφή υψηλή σε λιπαρά που θα περιλαμβάνεται σε πολλά πλήρως κατεψυγμένα γεύματα». Το πλοίο συνοδείας είναι εφοδιασμένο με πομπό GPS και όσοι ενδιαφέρονται θα μπορούν να παρακολουθούν την πρόοδο του Λεκόντ από την ιστοσελίδα του.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ