Γαβρόγλου: Για να αξιολογηθεί ο καθηγητής, πρέπει και η Πολιτεία να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της

Γαβρόγλου: Για να αξιολογηθεί ο καθηγητής, πρέπει και η Πολιτεία να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών αλλά και τις αλλαγές που φέρνει γενικότερα το νομοσχέδιο για την Παιδεία αναφέρθηκε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Γαβρόγλου.

«Όπως γνωρίζετε ορισμένοι νόμοι αποκτούν ένα περιεχόμενο λόγω της ιστορίας του. Το Προεδρικό Διάταγμα 152, παρότι δεν το προβλέπει το ίδιο, έχει ταυτιστεί με την αξιολόγηση για να γίνουν απολύσεις. Αυτό δεν μπορεί να προσδώσει μια νομιμότητα στην αξιολόγηση, άρα πρέπει να καταργηθεί και για αυτό το καταργούμε» είπε.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι επί υπουργίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, επειδή η αξιολόγηση συνδέθηκε με τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, είχαν απομακρυνθεί 2.500 εκπαιδευτικοί που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τους επαναπροσέλαβε.

Αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η αξιολόγηση του καθηγητή στην πράξη είπε «Εμείς αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να αυτοαξιολογούνται τα σχολεία και να αξιολογούνται τα 20.000 στελέχη της εκπαίδευσης. Αυτό θα είναι μια διαδικασία που δεν θα είναι για λίγα χρόνια, θα πρέπει να την εκτιμάμε κάθε μέρα πώς πάει και είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα. Ο καθηγητής για να αξιολογηθεί, πρέπει και η Πολιτεία να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της. Γιατί όλη η έμφαση είναι στον καθηγητή και δεν είναι και στην Πολιτεία; Λεφτά δεν τους δίνει, επιμορφώσεις δεν τους κάνει, κάνουν 500 δουλειές μαζί, κάνουν διοικητικές δουλειές, κάνουν τους παιδονόμους, τους τραπεζοκόμους κλπ, η Πολιτεία δεν φροντίζει σε όλα αυτά και τους κουνάει το δάχτυλο και λέει όχι θα σας αξιολογήσουμε. Η Πολιτεία ας είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της…. Αν δεν είναι ποτέ συνεπής, δεν μπορεί να είναι υπεύθυνο το θύμα από αυτόν που έχει οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή η Πολιτεία να έχει αυτό το αίτημα όταν δεν μπορεί να κάνει τα μίνιμουμ». 

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για την κατάθεση του νομοσχεδίου με τον χαρακτηρισμό του «επείγοντος» ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε: «Η αρχιτεκτονική του νομοσχεδίου και η βασική φιλοσοφία συζητιέται από τις 24 Οκτωβρίου του 2017. Οκτώ μήνες συζητάμε. Το έχουμε στείλει στα κόμματα, έχουμε ενημερώσει συγκεκριμένους βουλευτές που ζήτησαν ενημέρωση, κάναμε ημερίδα στο υπουργείο Παιδείας με την ΟΛΜΕ, τη ΔΟΕ, την πανελλήνια ένωση σχολικών συμβούλων κλπ και ζητήσαμε τις απόψεις τους. Όσο τις πήρατε εσείς άλλο τις πήραμε και εμείς. Δεν έστειλαν ούτε μια σειρά. Το βγάλαμε σε ανεπίσημη διαβούλευση, μετά το βγάλαμε σε επίσημη διαβούλευση, μετά το στείλαμε στην κεντρική νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Δηλαδή τι άλλο να κάνουμε; Όλα αυτά είναι μέρος μιας καταστροφολογίας. Δυστυχώς το πολιτικό μας σύστημα έχει αυτή την παράδοση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή