ΚΟΣΜΟΣ

Τεχεράνη: Προετοιμαζόμαστε για ενδεχόμενη κατάρρευση της συμφωνίας για το πυρηνικό μας πρόγραμμα

O πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Εως ότου επιλυθεί το ζήτημα της συμφωνίας της Τεχεράνης με τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό πρόγραμμά της, το Ιράν δεν θα υπακούσει στην έκκληση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για πιο στενή συνεργασία με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ.

Αυτό, μάλιστα, διαμήνυσε από τη Βιέννη υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος.

Ο πρεσβευτής του Ιράν στην ΙΑΕΑ Ρεζά Νατζαφί επιβεβαίωσε εξάλλου ότι η χώρα του έχει ξεκινήσει τις "προκαταρκτικές εργασίες" για να επανεκκινήσει το πυρηνικό πρόγραμμά της, αν καταρρεύσει αυτή η συμφωνία του 2015 μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ, τον περασμένο μήνα.

Ο Ιρανός διπλωμάτης, που μίλησε στο περιθώριο της τριμηνιαίας συνόδου του διοικητικού συμβουλίου της ΙΑΕΑ στην αυστριακή πρωτεύουσα, είπε επίσης ότι η Τεχεράνη έχει ενημερώσει την υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να ξαναρχίσει την παραγωγή εξαχλωριούχου ουρανίου (UF6) που χρησιμοποιείται στον εμπλουτισμό ουρανίου.

Η ΙΑΕΑ είχε ανακοινώσει την Τρίτη ότι έλαβε "μια επιστολή με ημερομηνία 4 Ιουνίου από το Ιράν, με την οποία ενημερώνεται η υπηρεσία για ένα προσωρινό χρονοδιάγραμμα για την έναρξη παραγωγής UF6", μια ενέργεια που από μόνη της δεν παραβιάζει τη συμφωνία με τη Δύση. Ο αντιπρόεδρος του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλεχί είπε την ίδια ημέρα ότι η χώρα του θέλει επίσης να κατασκευάσει νέες μηχανές φυγοκέντρησης ώστε να αυξήσει τις δυνατότητές εμπλουτισμού ουρανίου. Το Ιράν "ετοιμάζει απλώς νέες υποδομές", διευκρίνισε σήμερα ο Νατζαφί.

Ο Ιρανός διπλωμάτης κάλεσε επίσης τις χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία και ιδίως τους Ευρωπαίους να βρουν "πολύ γρήγορα" μια λύση για να αντισταθμίσουν τις οικονομικές συνέπειες που έχει η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία. Σε διαφορετική περίπτωση, το Ιράν "δεν θα δεχτεί να συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις του", προειδοποίησε, επιμένοντας ότι σήμερα η χώρα του "δεν κάνει τίποτα που να αντιτίθεται στη συμφωνία".

Ο Νατζαφί δεν διευκρίνισε πάντως πόσο περισσότερο χρόνο μπορεί να περιμένει η Τεχεράνη. "Δώσαμε λίγες εβδομάδες στους Ευρωπαίους. Μερικές εβδομάδες, σημαίνει μερικές εβδομάδες, όχι μερικούς μήνες", πρόσθεσε.

Την Δευτέρα, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ προειδοποίησε ότι η χώρα του "έχει καθήκον να προετοιμαστεί τάχιστα" για να αυξήσει την ικανότητα παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για την παραγωγή ενέργειας. Το ουράνιου υψηλού βαθμού εμπλουτισμού όμως χρησιμοποιείται και για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Παρά τις κατηγορίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ, το Ιράν επέμενε ανέκαθεν ότι το πυρηνικό πρόγραμμά του είχε αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ