Πρωτοφανείς κινητοποιήσεις στην Ιορδανία

Πρωτοφανείς κινητοποιήσεις στην Ιορδανία

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΜΜΑΝ. Γενική απεργία παρέλυσε χθες την Ιορδανία, καθώς η αντικατάσταση του πρωθυπουργού δεν μετρίασε τις αντιδράσεις στα μέτρα λιτότητας που έχει επιβάλει στη χώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η χθεσινή ήταν η όγδοη διαδοχική ημέρα και νύχτα πρωτοφανών κινητοποιήσεων, με συμμετοχή πολλών χιλιάδων ανθρώπων σε μεγάλες και μικρές πόλεις της χώρας. Στα αιτήματα των διαδηλωτών περιλαμβάνεται η απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου που αυξάνει τον ΦΠΑ, μειώνει το αφορολόγητο όριο και ανεβάζει τους φορολογικούς συντελεστές, σε μια χώρα που βρίσκεται ήδη δύο χρόνια σε πρόγραμμα λιτότητας. Λάδι στη φωτιά της δυσαρέσκειας έχουν ρίξει οι πέντε διαδοχικές αυξήσεις στην τιμή των καυσίμων, καθώς και οι αυξήσεις 55% στις τιμές του ρεύματος από την αρχή της χρονιάς.

Τη Δευτέρα, ο βασιλιάς Αμπντάλα ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού Χανί αλ Μουλκί και διόρισε στη θέση του τον πρώην υπουργό Παιδείας και πρώην οικονομολόγο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ομαρ αλ Ραζάζ. Αυτό δεν απέτρεψε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, αν και στη χθεσινή συγκέντρωση, ο επικεφαλής της συνομοσπονδίας συνδικάτων Αλι Αλ Ουμπούς υποστήριξε ότι πρέπει οι κινητοποιήσεις να ανασταλούν για μία εβδομάδα, ώστε να δοθεί περίοδος χάριτος στη νέα κυβέρνηση.

Οι αποδοκιμασίες προς τον Ουμπούς ήταν τόσο έντονες, που δεν κατόρθωσε να ολοκληρώσει την ομιλία του, ενώ δεν τίθεται πλέον θέμα αναστολής των κινητοποιήσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει δρομολογηθεί έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής, ενδεχομένως για την απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου, κατ’ αντιστοιχία με ανάλογες υποχωρήσεις στο παρελθόν, με στόχο την αποτροπή κοινωνικής αναταραχής.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή