Χαμηλοί τόνοι η επιλογή της κυβέρνησης για τα συλλαλητήρια

Χαμηλοί τόνοι η επιλογή της κυβέρνησης για τα συλλαλητήρια

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαφορά στην κυβερνητική στάση σε σχέση με τα προηγούμενα συλλαλητήρια ήταν εμφανής «διά γυμνού οφθαλμού». Οι τόνοι αυτή τη φορά κρατήθηκαν σαφώς πιο χαμηλά, καθώς τόσο το Μαξίμου όσο και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη απέφυγαν, με αφορμή τις νέες συγκεντρώσεις, την αντιπαράθεση «σε ανοιχτό γήπεδο», αλλά κυρίως τους χαρακτηρισμούς απέναντι σε όσους είχαν πρόθεση να παραστούν. Σε αντίθεση με τα συλλαλητήρια στις αρχές του έτους, όπου υπήρξε μπαράζ επιθέσεων ακόμα και από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη που χαρακτήριζαν τις συγκεντρώσεις «ακραίες και μισαλλόδοξες», αυτή τη φορά οι παρεμβάσεις από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ήταν λιγότερες και πιο ήπιες. Τον τόνο φρόντισε να δώσει ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, που ήδη από την προηγούμενη των συγκεντρώσεων μίλησε για το «ιερό δικαίωμα οποιουδήποτε να διαδηλώνει», βγάζοντας με τον τρόπον του «απαγορευτικό» στις ακρότητες. Το μήνυμα φαίνεται πως ελήφθη.

Χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Αμανατίδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σε ήπιους τόνους κάλεσε τους συμμετέχοντες να αναλογιστούν αν «η μη επίτευξη λύσης είναι προς όφελος της χώρας», προσθέτοντας μάλιστα πως «η κυβέρνηση γνωρίζει τις ευαισθησίες, αλλά συνάμα οφείλει να υπηρετήσει το εθνικό συμφέρον». To εσωτερικό εκκρεμές ισορρόπησε η πιο αιχμηρή δήλωση (Θέμα fm) του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κυρίτση, που με πιο επιθετική διάθεση μίλησε για «εθνικιστές» οι οποίοι κάθε φορά που παίρνουν το πάνω χέρι «έχουμε εθνικές τραγωδίες». Την ίδια ώρα, ο χωριστός δρόμος με τον κυβερνητικό εταίρο έχει παγιωθεί, καθώς οι ΑΝΕΛ κατά την πάγια διαφοροποίησή τους για το ζήτημα τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ των συλλαλητηρίων μιλώντας για έκφραση του «αγνού πατριωτισμού» και καλώντας τους πολίτες να δώσουν το «παρών».

Στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμως η θέση της Ν.Δ. για τα χθεσινά συλλαλητήρια συμπυκνώθηκε στη φράση «συμμετοχή κατά βούληση», αφήνοντας ανοικτό τον δρόμο σε βουλευτές και στελέχη. Στην πράξη φαίνεται πως η βούληση ήταν η… παρουσία, καθώς ιδιαιτέρως οι βουλευτές της Β. Ελλάδος έδωσαν το «παρών» στις κατά τόπους συγκεντρώσεις. Κορυφαία στελέχη του κόμματος σημείωναν, ωστόσο, πως αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση, πως η Ν.Δ. επιχειρεί να καπηλευτεί τις συγκεντρώσεις οι οποίες, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, «ανήκουν στους πολίτες». Η βούληση πάντως της Πειραιώς είναι να σηκώσει ιδιαίτερα ψηλά τους τόνους όπου θίγεται το «εθνικό συμφέρον». Χαρακτηριστική η σκληρή φράση του αναπληρωτή εκπροσώπου Κ. Κυρανάκη, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Κοτζιά «ότι χρησιμοποιεί τα επιχειρήματα των Σκοπίων και βοηθά τα δικά τους συμφέροντα».

Από την άλλη στο Κίνημα Αλλαγής, το τελευταίο μπαράζ εσωκομματικών συνεδριάσεων με στόχο την άμβλυνση των διαφορετικών απόψεων, φαίνεται πως έπιασε τόπο. Το φαινόμενο να υπάρχουν δημόσιες δηλώσεις εκ διαμέτρου αντίθετες, όπως στα προηγούμενα συλλαλητήρια, αποφεύχθηκε, καθώς σχεδόν κανένα στέλεχος του κόμματος δεν εκφράστηκε δημόσια, εφαρμόζοντας μία άτυπη «σιγήν ιχθύος». Τη σιωπή αυτή δεν ακολούθησε ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος την ίδια ώρα της διεξαγωγής των συλλαλητηρίων πραγματοποιούσε εκδήλωση με τίτλο «Ποιος είναι πατριώτης σήμερα;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή