ΚΟΣΜΟΣ

Οφέλη πράσινων πόλεων σε υγεία και εργασία

Το Κάιρο, μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις στον κόσμο, έχει το λιγότερο πράσινο.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Οι πράσινες πόλεις δίνουν ώθηση στην απασχόληση και στην υγεία, υποστηρίζουν Βρετανοί επιστήμονες. Οι «πράσινες» υποδομές, από τους ποδηλατόδρομους μέχρι τον καθαρό αέρα, όχι μόνο βοηθούν το περιβάλλον αλλά επίσης δημιουργούν θέσεις εργασίας, βελτιώνουν την υγεία και την παραγωγικότητα, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Οι επενδύσεις για βελτίωση των δημόσιων μέσων μεταφοράς θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έως και 23 εκατομμύρια επιπλέον θέσεις εργασίας κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λιντς, στη Βρετανία.

Η επιστημονική ομάδα ανέλυσε περισσότερες από 700 μελέτες που έχουν γίνει και αφορούν τις επιπτώσεις που έχουν στις πόλεις οι υποδομές χαμηλής εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Μετατρέποντας τα καινούργια αλλά και ήδη υπάρχοντα κτίρια σε ενεργειακώς αποδοτικούς χώρους, οι πόλεις μπορούν να δημιουργήσουν 16 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Οι επενδύσεις σε νέους ποδηλατόδρομους θα μπορούσαν επίσης να αποφέρουν όφελος από 35 έως 136 δισ. δολάρια ετησίως στις υπηρεσίες υγείας.

«Καθώς συσσωρεύονταν οι αποδείξεις, συγκλονιστήκαμε από το γεγονός ότι οι πόλεις που θέλουμε, καθαρότερες, πιο υγιείς, πιο πλούσιες, είναι εφικτές μέσω της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Είτε πρόκειται για υψηλής ποιότητας δημόσιες μεταφορές είτε για ποδηλατοδρόμους, για ενεργειακώς αποδοτικά κτίρια ή για την καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων, τα χρήματα, οι ζωές και οι ώρες που σώζουμε είναι εντυπωσιακά», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Αντι Γκούλντσον, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λιντς και βασικός συντάκτης της μελέτης.

Μέχρι το 2050, πάνω από δύο στους τρεις ανθρώπους (το 68% του παγκόσμιου πληθυσμού) θα ζουν σε αστικά κέντρα, από 55% σήμερα. Η μεγαλύτερη αύξηση του πληθυσμού των πόλεων τα επόμενα χρόνια αναμένεται να παρατηρηθεί στην Ινδία, στην Κίνα και στη Νιγηρία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ