Ο ΔΗΚΤΗΣ (08/06/18)

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσοχή στο πετρέλαιο και στην… Ιταλία

Στο 2,7% μπορεί να αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης το β΄ τρίμηνο του χρόνου, από 2,4% το α΄ τρίμηνο, εκτιμά η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας σε χθεσινή της ανάλυση. Ωστόσο, η τράπεζα σημειώνει ότι διατηρεί αμετάβλητη την αρχική της πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ 2% κατά μέσον όρο φέτος, λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργούν τόσο η αύξηση των διεθνών τιμών πετρελαίου όσο και η αστάθεια στην Ιταλία. Το πετρέλαιο μπορεί να αφαιρέσει 0,3% από τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (αν διατηρηθεί για καιρό πάνω από 60 ευρώ το βαρέλι), ενώ η Ιταλία μπορεί να κοστίσει 0,2% του ΑΕΠ το 2018. Στην ανάπτυξη αναφέρεται, εξάλλου, και το χθεσινό εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ, που σημειώνει ότι οι προοπτικές παραμένουν καθηλωμένες σε χαμηλά επίπεδα. Ο ΣΕΒ «θάβει» με ευγενικό τρόπο και το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι διακρίνεται από καλές προθέσεις, αλλά πάσχει στο περιεχόμενο.

Προσωρινή αναστολή λειτουργίας της «Ατλας ΑΕΠΕΥ»

Την προσωρινή αναστολή της άδειας λειτουργίας της «ΑΤΛΑΣ Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ» αποφάσισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Αρχής, η απόφαση έχει άμεση εφαρμογή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση της Ε.Κ. οφείλεται στην αδυναμία της ιδιωτικής εταιρείας να ανταποκριθεί στην εκκαθάριση των συναλλαγών που πραγματοποίησε στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας. Το πρόβλημα οφείλεται στην αδυναμία πελατών της να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, τις οποίες δεν μπόρεσε να καλύψει ούτε η ίδια, αν και το ύψος τους ήταν μικρό.

Αύξηση φορολογικών εσόδων λόγω μειωμένων μεταβιβάσεων

Αυξημένα φορολογικά έσοδα κατά 727 εκατ. ευρώ διαπίστωσε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου, ερμηνεύοντας το υψηλότερο του στόχου πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού. Το Γραφείο εντόπισε και μειωμένες μεταβιβάσεις κατά 778 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 στα νομικά πρόσωπα της γενικής κυβέρνησης, ενώ οι μεταβιβάσεις στους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης ήταν μειωμένες κατά 457 εκατ. ευρώ. Λίγο ακόμη και θα στενοχωρηθούν στην κυβέρνηση με τον Φρ. Κουτεντάκη…

Εληξε η προθεσμία για Fosun, Gongbao

Εληξε χθες η προθεσμία που είχαν οι δύο ενδιαφερόμενοι επενδυτές, η Fosun και η Gongbao, για να υποβάλουν δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η προθεσμία έληξε χθες, στις 7 το βράδυ, και οι προσφορές θα κατετίθεντο στους συμβούλους Morgan Stanley και Goldman Sachs. Στη διαδικασία εκτιμάται ότι προσήλθαν και οι δύο υποψήφιοι επενδυτές, για τους οποίους είχε ανοίξει ο δεύτερος γύρος του διαγωνισμού. Ωστόσο, από τη διοίκηση της τράπεζας, που είναι και ο πωλητής, μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν υπήρξε επιβεβαίωση ούτε ενημέρωση για το προσφερόμενο τίμημα.

Τέλη Ιουνίου η απόφαση για Vodafone-Cyta

Μέχρι τα τέλη Ιουνίου αναμένεται η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) σχετικά με τη συγκέντρωση των Vodafone-Panafon και Cyta Hellas στην Ελλάδα. Η πρώτη ολοκλήρωσε την εξαγορά της δεύτερης, αντί 118 εκατ. ευρώ, στις αρχές του έτους, αλλά η ΕΕΤΤ δεν έχει ανάψει ακόμα το πράσινο φως. Πολλοί αποδίδουν αυτήν την καθυστέρηση στο ότι τα μέλη της νέας επιτροπής διορίσθηκαν μόλις τον περασμένο Ιανουάριο. Αλλοι πάλι χαρακτηρίζουν την καθυστέρηση ως προανάκρουσμα της στάσης της επιτροπής στο πιθανό ενδεχόμενο συγκέντρωσης της Vodafone με τη Forthnet. Στην τελευταία, ως γνωστόν, έχει εναντιωθεί η κυβέρνηση με κάθε τρόπο, και ίσως η διορισμένη από αυτήν επιτροπή να θέλει να δείξει σημάδια… νομιμοφροσύνης. Πάντως, τα μέλη της ΕΕΤΤ καθησυχάζουν σχετικά με τη Cyta Hellas και αναφέρουν ότι δεν θα εξαντληθεί το τρίμηνο που παρέχει η σχετική νομοθεσία. To τρίμηνο αυτό μετράει από τις 19 Μαΐου 2018 και λήγει την ίδια μέρα τον ερχόμενο Αύγουστο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή