Ρήξη βλέπει ο Τζόνσον για το Brexit

Ρήξη βλέπει ο Τζόνσον για το Brexit

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. για το Brexit μπορεί και να καταρρεύσουν, αλλά στο τέλος «όλα θα πάνε μια χαρά». Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε στη διάρκεια ιδιωτικής συζήτησης ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών και υπέρμαχος του Brexit, Μπόρις Τζόνσον, όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα BuzzFeed. Οι δηλώσεις Τζόνσον, που ηχογραφήθηκαν μυστικά και διέρρευσαν στο Διαδίκτυο, προκάλεσαν πολιτικό σάλο, καθώς σε αυτές ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας εμφανίζεται να εγκωμιάζει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και να καυτηριάζει τον συνάδελφό του, υπουργό Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.

«Νομίζω ότι η Τερέζα (Μέι) θα περάσει σε μια νέα φάση, που θα είμαστε πολύ πιο μαχητικοί απέναντι στις Βρυξέλλες», δήλωσε ο Τζόνσον σε δείπνο που είχε το βράδυ της Τετάρτης με στελέχη του συντηρητικού ομίλου Way Forward. «Πρέπει να αντιμετωπίσετε το γεγονός ότι μπορεί να προκληθεί μια κατάρρευση. Εντάξει; Δεν θέλω κανένας να πανικοβληθεί στη διάρκεια αυτής της κατάρρευσης… Θα πάνε όλα μια χαρά στο τέλος», προσέθεσε.

Στο ίδιο δείπνο, ο Τζόνσον φέρεται να εκτιμά ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα είχε πιο δυναμική, διαπραγματευτική τακτική αν χειριζόταν ο ίδιος το θέμα του Brexit. «Θα γινόταν πολύ σκληρός. Θα προκαλούνταν κάθε είδους κλυδωνισμοί, χάος. Ολοι θα πίστευαν ότι τρελάθηκε. Αλλά στο τέλος μπορεί να έβγαινε κάτι. Είναι μια πολύ καλή γραμμή σκέψης», είπε ο Τζόνσον, σύμφωνα με τις απομαγνητοφωνημένες δηλώσεις του.

«Η καρδιά του Remain»

Προνομιακός στόχος της κριτικής του έγινε ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, για τον οποίο είπε ότι «είναι, κατά βάση, η καρδιά του Remain», δηλαδή του στρατοπέδου που επιθυμεί την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, ο Χάμοντ επιδιώκει να κρατήσει τη χώρα του δεσμευμένη στην τελωνειακή ένωση και ει δυνατόν και στην κοινή αγορά και μετά το Brexit.

Κληθείς να απαντήσει στην επίθεση που δέχθηκε, ο Φίλιπ Χάμοντ κράτησε χαμηλούς τόνους, αποφεύγοντας να ρίξει λάδι στη φωτιά του ενδοκυβερνητικού εμφύλιου. «Η πείρα μού λέει ότι η προσέγγιση της συνεργασίας είναι πιο εποικοδομητική από εκείνη της σύγκρουσης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών σχετικά με τη διαπραγματευτική τακτική του για το Brexit. Πολύ επιθετικότερους τόνους υιοθέτησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τόσο οι Εργατικοί όσο και το Εθνικιστικό Κόμμα της Σκωτίας ζήτησαν από την πρωθυπουργό να απαλλαγεί από τον Μπόρις Τζόνσον. Ωστόσο, η Τερέζα Μέι κάλυψε τον βαλλόμενο υπουργό της. «Η πρωθυπουργός πιστεύει ότι η κυβέρνησή της εργάζεται σκληρά για να εκπληρώσει τη βούληση του λαού να ανακτήσει τον έλεγχο των χρημάτων, των νόμων και των συνόρων του», αναφέρεται στη σχετική δήλωση της Ντάουνινγκ Στριτ. Κληθείσα να απαντήσει αν η Τερέζα Μέι εξακολουθεί να περιβάλει με εμπιστοσύνη τον Μπόρις Τζόνσον, η εκπρόσωπός της δήλωσε: «Φυσικά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή