Πολυνομοσχέδιο: Mε απλή γνωστοποίηση η αδειοδότηση των μεταποιητικών επιχειρήσεων

Πολυνομοσχέδιο: Mε απλή γνωστοποίηση η αδειοδότηση των μεταποιητικών επιχειρήσεων

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη διαδικασία της απλής γνωστοποίησης θα αδειοδοτούνται όλες οι δραστηριότητες του κλάδου της μεταποίησης, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα τη λειτουργία τους και ο έλεγχος των απαιτούμενων δικαιολογητικών να γίνεται από τις αρμόδιες αρχές εκ των υστέρων.

Ανάλογη διαδικασία προβλέπει το πολυνομοσχέδιο και για τις «Μεταφορές μέσω αγωγών» και τον κλάδο συσκευασίας, ενώ απλούστερη θα είναι η αδειοδότηση πλέον για τα ραφεία, τα καθαριστήρια, τους επιπλοποιούς, αλλά και όσους επισκευάζουν ρολόγια, κοσμήματα και ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. Με γνωστοποίηση εγκατάστασης θα αδειοδοτούνται τα επαγγελματικά εργαστήρια, οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις παροχής υπηρεσιών χαμηλής όχλησης και οι αποθήκες χαμηλής όχλησης. Με τη διαδικασία έγκρισης, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις θα σημαίνει τον έλεγχο εκ των προτέρων ορισμένων όρων λειτουργίας της επιχείρησης, θα αδειοδοτούνται οι δραστηριότητες που ανήκουν στην κατηγορία της μεσαίας και υψηλής όχλησης. Με γνωστοποίηση εγκατάστασης και όχι άδεια εγκατάστασης θα αδειοδοτούνται τα επαγγελματικά εργαστήρια, οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις παροχής υπηρεσιών χαμηλής όχλησης και οι αποθήκες χαμηλής όχλησης, κάτι που σημαίνει ότι η αδειοδοτούσα αρχή θα διενεργεί εκ των υστέρων επιτόπιο έλεγχο. Πάντως, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 οι υπουργοί Οικονομίας και Περιβάλλοντος θα πρέπει με κοινή απόφασή τους να αναθεωρήσουν τις κατηγορίες όχλησης.

Σε περίπτωση μεταβολής χρήσεων γης, το νομοσχέδιο προβλέπει τα εξής: α) δεν υποχρεούνται να μετεγκατασταθούν δραστηριότητες που λειτουργούν σε θεσμοθετημένους υποδοχείς (π.χ. βιομηχανικές περιοχές), β) δραστηριότητες που λειτουργούν νόμιμα σε περιοχές χωρίς καθορισμένες χρήσεις γης πρέπει να μετεγκατασταθούν έπειτα από 20 χρόνια, γ) δραστηριότητες που σχετίζονται με τη χρήση επικίνδυνων ουσιών θα πρέπει να μετεγκατασταθούν έπειτα από 20 χρόνια, εάν βρίσκονται σε θεσμοθετημένους υποδοχείς και έπειτα από 12 χρόνια εάν βρίσκονται εκτός αυτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή