Ανησυχία στη Σουηδία για τον υπερβολικό περιορισμό της χρήσης μετρητών

Ανησυχία στη Σουηδία για τον υπερβολικό περιορισμό της χρήσης μετρητών

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνήθως η έλλειψη μετρητών συνδέεται με τη φτώχεια. Οχι όμως και στην περίπτωση της Σουηδίας. Εκεί, η έλλειψη παραδοσιακού χρήματος συνδέεται με την όλο και μικρότερη κυκλοφορία κερμάτων και χαρτονομισμάτων στη σουηδική οικονομία τα τελευταία χρόνια, που έχουν αντικατασταθεί από ψηφιακό χρήμα το οποίο χρησιμοποιείται όλο και συχνότερα στις συναλλαγές.

Ομως όλα τα πράγματα έχουν το όριό τους, φαίνεται πως σκέφτονται οι Σουηδοί βουλευτές, οι οποίοι θέλουν να είναι υποχρεωτικό για τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας να παρέχουν μετρητά στους πελάτες τους και επίσης να δέχονται την κατάθεση μετρητών.

Η απαίτηση για προσφορά και λήψη μετρητών αφορά τις τράπεζες που παρέχουν στους πελάτες τους λογαριασμούς όψεως και οι οποίες διαθέτουν καταθέσεις άνω των 70 δισ. κορωνών (8 δισ. ευρώ), σύμφωνα με έκθεση επιτροπής του σουηδικού Κοινοβουλίου που εξετάζει το θέμα της χρήσης μετρητών στη Σουηδία.

Οι βουλευτές αναφέρουν στην έκθεσή τους πως πρέπει να υπάρχει «λογική πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες σε ολόκληρη τη Σουηδία» και πως το 99% του πληθυσμού θα πρέπει να απέχει το πολύ 25 χιλιόμετρα από το κοντινότερο σημείο απ’ όπου θα μπορούσε να κάνει ανάληψη χρημάτων.

Οι Σουηδοί βουλευτές δεν αναφέρουν με ποιο τρόπο θα πρέπει να προσφέρουν οι τράπεζες αυτές τις υπηρεσίες, και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορούν να επιλέξουν αν θα χρησιμοποιήσουν κάποιον τρίτο, μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών ή αν θα προσφέρουν παραδοσιακές υπηρεσίες από το ταμείο μιας τράπεζας.

Η κίνηση αποτελεί την απάντηση στην ταχεία μεταμόρφωση της σουηδικής οικονομίας που γίνεται μια από τις κοινωνίες με τη μικρότερη χρήση μετρητών στον κόσμο.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει την ανησυχία πως ορισμένοι Σουηδοί πολίτες θα τα βγάζουν όλο και πιο δύσκολα πέρα χωρίς πρόσβαση σε κινητά τηλέφωνα ή σε τραπεζικές κάρτες. Υπάρχει, επίσης, ο φόβος τι θα συνέβαινε αν κατέρρεε ξαφνικά το σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών. Η πλειονότητα των τραπεζικών υποκαταστημάτων της Σουηδίας έχει πάψει να προσφέρει μετρητά στα ταμεία του και πολλά καταστήματα και εστιατόρια επίσης δεν δέχονται μετρητά ως μέσο πληρωμής. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της σουηδικής κεντρικής τράπεζας, ο περιορισμός της χρήσης μετρητών οφείλεται κυρίως στο γεγονός πως οι Σουηδοί προτιμούν να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές πληρωμές, όπως μέσω χρεωστικών καρτών και μέσω κινητών τηλεφώνων.

Η Ενωση Σουηδικών Τραπεζών παραπονιέται πως το σχέδιο των βουλευτών παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς νόμους περί κρατικών ενισχύσεων και ανταγωνισμού, διότι αναγκάζει μόνο ορισμένες τράπεζες να εγγυηθούν πως θα προσφέρουν μετρητά. Επίσης, η πρόταση θα έχει σημαντικό κόστος για τις τράπεζες, υποστηρίζουν οι τραπεζίτες, και εκτιμούν πως το κόστος ενδέχεται να ανέλθει στα 100 εκατ. κορώνες τον χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή