Στα χρηματιστήρια ενεργειακών προϊόντων μπαίνει η ExxonMobil

Στα χρηματιστήρια ενεργειακών προϊόντων μπαίνει η ExxonMobil

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ExxonMobil εισέρχεται δυναμικά στην αγορά διαπραγμάτευσης ενεργειακών προϊόντων, όπου είχε περιορισμένη παρουσία μέχρι σήμερα, με στόχο να ενισχύσει τα έσοδά της και την τιμή της μετοχής της, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters. Η εξέλιξη αποτελεί ριζική μεταμόρφωση για τη μεγαλύτερη εισηγμένη σε χρηματιστήριο πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο. Μέχρι σήμερα η ExxonMobil ξεχώρισε από ανταγωνίστριές της όπως οι BP, Chevron και Shell, οι οποίες διαθέτουν μονάδες διαπραγμάτευσης ενεργειακών προϊόντων που περιστασιακά αποφέρουν μεγαλύτερο κέρδος από τις μονάδες διύλισης, διότι είχε περιορισμένη δραστηριότητα εξαιτίας της ανησυχίας πως θα κατηγορηθεί για χειραγώγηση της αγοράς. Ομως πλέον η Exxon είναι αποφασισμένη να διαπραγματεύεται η ίδια τα αυξανόμενα ενεργειακά της περιουσιακά στοιχεία με στόχο να πετυχαίνει την καλύτερη τιμή για τα προϊόντα της και έχει αρχίσει να προσλαμβάνει έμπειρους χρηματιστές.

Η σημαντική επέκταση της μονάδας διαπραγμάτευσης ενεργειακών προϊόντων θα μπορούσε να προσθέσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε ετήσια έσοδα, αλλά περιλαμβάνει και την ανάληψη μεγαλύτερων ρίσκων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, ο Ντάρεν Γουντς, διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil, θέλει να αυξήσει, με ελεγχόμενο ρυθμό, τα κέρδη της εταιρείας και τη διάθεση για ανάληψη μεγαλύτερου επιχειρηματικού ρίσκου. Ο Γουντς αντιμετωπίζει πίεση από τους επενδυτές της εταιρείας ώστε να αυξήσει την τιμή της μετοχής της, η οποία βρίσκεται σήμερα στο ίδιο επίπεδο όπου βρισκόταν πριν από δέκα χρόνια. Νωρίτερα φέτος ο Γουντς είχε υποσχεθεί στους μετόχους της εταιρείας πως θα καταφέρει να διπλασιάσει τα κέρδη της και να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου και βενζίνης κατά 25% μέχρι το 2025. Ωστόσο, το γεγονός πως η Exxon θα δώσει μεγαλύτερο βάρος στη διαπραγμάτευση ενεργειακών προϊόντων κρύβει και προκλήσεις, όπως αυξημένο ρίσκο από χρηματιστηριακά παράγωγα.

Η εταιρεία έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη μέτρων αντιστάθμισης κινδύνου που της επιτρέπουν να δέχεται προσφορές για τα προϊόντα της στις καλύτερες τιμές και να προστατεύεται από τη διακύμανση των τιμών καθώς τα φορτία με το πετρέλαιό της κινούνται προς τις αγορές.

Αλλαγή

«Μία αλλαγή στην πολιτική για τη διαπραγμάτευση προϊόντων πράγματι θα μεταμόρφωνε την εταιρεία», σχολιάζει στο Reuters ο Εχουντ Ρον, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, ο οποίος μελετά τη διαχείριση ενεργειακού και χρηματοπιστωτικού ρίσκου. Το κέντρο των αμερικανικών επιχειρήσεων της Exxon βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Σπρινγκ του Τέξας όπου θα έχουν την έδρα τους περίπου 70 χρηματιστές που θα χειρίζονται τα πάντα, από καναδικό αργό μέχρι βενζίνη, αεροπορικά καύσιμα και πετρέλαιο. Η Exxon έχει επίσης ενισχύσει τα γραφεία της σε Λονδίνο και Σιγκαπούρη με χρηματιστές ειδικευμένους σε αργό πετρέλαιο και σε υγροποιημένο φυσικό αέριο. Πρόσφατα η Exxon προσέλαβε τον Πολ Μπούτσερ, χρηματιστή που έχει εργαστεί στο παρελθόν στις BP, Glencore και Vitol, ως σύμβουλο για τις αγορές της Βόρειας Θάλασσας. «Ο Πολ είναι γνωστό πως είναι ένας πολύ επιθετικός χρηματιστής πετρελαίου της παλιάς σχολής. Παλαιότερα η Exxon δεν θα είχε προσλάβει ποτέ έναν χρηματιστή που αναλαμβάνει τόσο μεγάλο ρίσκο. Το γεγονός ότι τους συμβουλεύει δείχνει πως εξετάζουν πολύ σοβαρά να αλλάξουν τη διαπραγμάτευση ενεργειακών προϊόντων», λέει υψηλόβαθμο στέλεχος χρηματιστηριακού οίκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή