Διεθνή προβολή αλλά και κέρδη αναμένει η Ρωσία από το Μουντιάλ

Διεθνή προβολή αλλά και κέρδη αναμένει η Ρωσία από το Μουντιάλ

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία προσβλέπει σε ισχυρή τόνωση της οικονομίας της από τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου (Μουντιάλ) που αρχίζει σήμερα σε 11 ρωσικές πόλεις. Κι ενώ οι δαπάνες για τη διοργάνωση έχουν ήδη ενισχύσει το ρωσικό ΑΕΠ, ο οίκος Moody’s εκτιμά πως θα είναι όχι μόνον περιορισμένη αλλά και βραχύβια η ευεργετική επίδραση των αγώνων στη ρωσική οικονομία.

Από το 2010, οπότε κέρδισε τη διοργάνωση του Μουντιάλ, η Ρωσία έχει δαπανήσει 683 δισ. ρούβλια, ποσό αντίστοιχο των 11 δισ. δολαρίων, για την προετοιμασία των αγώνων. Οι δαπάνες αυτές, που αφορούν κυρίως το χρονικό διάστημα από το 2013 έως το 2018, διοχετεύθηκαν κατά κύριο λόγο στην ανέγερση καινούργιων σταδίων και στις υποδομές μεταφορών. Το ποσό αυτό αποτελεί μόνον ένα τμήμα των 24 δισ. δολ. που δαπάνησε η χώρα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2014 στο Σότσι. Οπως, όμως, επισημαίνει η Ρωσική Επιτροπή Διοργάνωσης του Μουντιάλ, οι δαπάνες αυτές έχουν ήδη ενισχύσει το ρωσικό ΑΕΠ κατά περίπου 1%. Η εν λόγω επιτροπή εκτιμά πως οι συγκεκριμένες επενδύσεις θα αποδώσουν οφέλη που θα προσθέτουν έως και 3,2 δισ. δολάρια στη ρωσική οικονομία κάθε χρόνο για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Σε μεγάλο βαθμό οι προσδοκίες αυτές βασίζονται στις εκτιμήσεις του ρωσικού υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης για την αύξηση του αριθμού των τουριστών τόσο στο χρονικό διάστημα Ιουνίου – Ιουλίου 2018, κατά τη διεξαγωγή των αγώνων ποδοσφαίρου, όσο και για το χρονικό διάστημα που θα ακολουθήσει.

Μιλώντας στη ρωσική αθλητική εφημερίδα Sovetsky Sport, ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Μάξιμ Ορέσκιν, προέβλεψε πως στη διάρκεια των αγώνων οι ξένοι που θα επισκεφθούν τη χώρα θα δαπανήσουν τουλάχιστον 100 δισ. ρούβλια, ποσό αντίστοιχο του 1,6 δισ. δολαρίων. Ο ίδιος δηλώνει, άλλωστε, αισιόδοξος ότι οι διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν θα έχουν καμία επίπτωση στη διεξαγωγή των αγώνων και τους φιλάθλους που θα προσελκύσουν. «Υπάρχει η πολιτική, υπάρχει η οικονομία, αλλά υπάρχει και η ζωή των φυσιολογικών ανθρώπων», σχολιάζει και προσθέτει πως «το ενδιαφέρον για τα διεθνή αθλητικά γεγονότα όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι πάντα μεγάλη».

Εκτιμά, άλλωστε, πως ο εκσυγχρονισμός των υποδομών που θα χρησιμοποιηθούν για τους αγώνες του Μουντιάλ, όπως τα σύγχρονα ξενοδοχεία, αεροδρόμια, οδικά δίκτυα, θα έχει ευεργετικό αντίκτυπο σε πολλούς τομείς της οικονομίας και της ποιότητας της ζωής, ενώ θα αυξηθεί η οικονομική δραστηριότητα σε περιφερειακά αστικά κέντρα όπως το Νίζνι Νοβγκορόντ. Σε ανάλογες εκτιμήσεις προέβη προ ημερών και ο πρώην αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αρκάντι Ντβορκόβιτς, που απέδωσε την ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας στην προετοιμασία του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Σύμφωνα, άλλωστε, με την Ενωση Ταξιδιωτικών Πρακτορείων της Ρωσίας, από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τα μέσα Ιουλίου, οπότε θα διεξάγονται οι αγώνες του Μουντιάλ, θα επισκεφθούν τη Ρωσία περίπου 400.000 τουρίστες. Σε ό,τι αφορά το επόμενο έτος, αναμένεται αύξηση του αριθμού των τουριστών κατά 20%.

Μικρά κέρδη βλέπει η Moody’s

Παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις των ρωσικών αρχών, ο οίκος Moody’s προβλέπει «πολύ περιορισμένο τον αντίκτυπο του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη ρωσική οικονομία δεδομένου ότι είναι σύντομη η διάρκεια των αγώνων και πολύ μεγάλο το μέγεθος της ρωσικής οικονομίας».

Προβλέπει πως η αύξηση του τουρισμού θα «ενισχύσει το ήδη υγιές ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας αλλά ο αντίκτυπος θα είναι βραχύβιος». Σύμφωνα με τη Moody’s, θα αυξηθούν τα έσοδα των ξενοδοχείων, των εταιρειών εστίασης, των τηλεπικοινωνιών και των μεταφορών. Το όφελος θα είναι μεγάλο κυρίως για τα αεροδρόμια της Μόσχας καθώς «οι αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις θα ενισχύσουν την επιβατική κίνηση ακόμη και μετά το τέλος των αγώνων». Στους κερδισμένους του Παγκοσμίου Κυπέλλου συγκαταλέγει, άλλωστε, τις κατασκευαστικές που, όμως, έχουν ήδη ωφεληθεί.

Η Moody’s υπογραμμίζει, ωστόσο, πως οι τομείς της ρωσικής οικονομίας οι οποίοι πρόκειται να αντλήσουν τα μεγαλύτερα οφέλη από την αύξηση του τουρισμού «δεν συγκαταλέγονται στους καθοριστικούς παράγοντες ανάπτυξης για τις περισσότερες από τις τοπικές οικονομίες» των περιοχών στις οποίες θα διεξαχθούν οι αγώνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή