Διαμορφώνοντας μαζί ένα καλύτερο μέλλον

Διαμορφώνοντας μαζί ένα καλύτερο μέλλον

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την εξέλιξη των τεχνολογιών επικοινωνίας, οι άνθρωποι αποκτούν όλο και μεγαλύτερη πρόσβαση σε πληροφορίες, κυριολεκτικά χρησιμοποιώντας μόνο τις άκρες των δακτύλων τους.

Πόσοι όμως από εμάς μπορούμε να πούμε ότι όντως είμαστε καλά πληροφορημένοι; Οι τίτλοι των ειδήσεων συνήθως αποτυπώνουν μια θλιβερή εικόνα του κόσμου: διαμάχες, τρομοκρατία, πείνα, κλιματική αλλαγή, κοινωνικές αδικίες και ούτω καθ’ εξής. Αντιμετωπίζουμε όντως περίπλοκες και φαινομενικά αξεπέραστες προκλήσεις. Μέσα στη συνολική εικόνα, όμως, διαφαίνονται λύσεις και λόγοι για να υπάρχει ακόμα ελπίδα.

To 2015, 193 χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, με ορίζοντα το 2030, το οποίο φιλοδοξεί να πετύχει την εξάλειψη της φτώχειας, την προστασία του πλανήτη, την παγκόσμια ειρήνη και την εξασφάλιση ευημερίας και ικανοποιητικής ζωής για όλους. Αυτοί οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν μονάχα αν όλοι οι άνθρωποι –οι κυβερνήσεις, ο ιδιωτικός τομέας, η κοινωνία των πολιτών– αποφασίσουν να τους ενστερνιστούν.

Σε όλο τον κόσμο έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ένα όλο και μεγαλύτερο λαϊκό κίνημα που υποστηρίζει τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης. Ευφυέστατοι άντρες και γυναίκες βρίσκουν λύσεις τοπικού χαρακτήρα σε προβλήματα παγκόσμιου βεληνεκούς, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας και οικονομίας για όλους. Αυτοί οι νέοι επιχειρηματίες εμπνέουν κι άλλους ανθρώπους να αναπαράγουν τις λύσεις τους σε ζητήματα όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η ποιοτική εκπαίδευση, η αξιοπρεπής εργασία, η καθαρή ενέργεια και η πρόσβαση σε νερό.

Υπάρχει θέληση για θετική αλλαγή, που αποκτά όλο και μεγαλύτερη δυναμική. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι –σε οργανισμούς όπως το Skoll Foundation, ο Ashoka, το Impact Hub, η σύνοδος One Young World, κ.ά.– εργάζονται με σκοπό να βοηθήσουν τους κοινωνικούς επιχειρηματίες να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στον κόσμο, είτε έμμεσα είτε επενδύοντας άμεσα στα εγχειρήματά τους. Αυτές οι αναπτυσσόμενες πρωτοβουλίες μπορούν να μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο, δημιουργώντας δεσμούς με συμβατικές επιχειρήσεις. Η ανατρεπτική προσέγγισή τους μπορεί με τη σειρά της να επιφέρει τον μετασχηματισμό των μεγάλων πολυεθνικών, εμπνέοντάς τες να εστιάσουν σε πιο ηθικά επιχειρηματικά μοντέλα και προϊόντα.

Τα μέσα ενημέρωσης μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, αναδεικνύοντας περισσότερες ιστορίες καινοτόμων ανθρώπων από όλον τον κόσμο, που τολμούν να κάνουν αλλαγές. Τα τελευταία έξι χρόνια, το Sparknews προσκαλεί μέσα ενημέρωσης από όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν στο Impact Journalism Day, ενώνοντας τις δυνάμεις τους για να δημοσιεύσουν άρθρα σχετικά με θετικές πρωτοβουλίες τα οποία θα φτάσουν σε πάνω από 120 εκατομμύρια ανθρώπους την ίδια μέρα. Πολλά από αυτά τα μέσα ενημέρωσης έχουν αρχίσει να συμπεριλαμβάνουν τέτοιου είδους ιστορίες στις καθημερινές τους ανταποκρίσεις.

Μπορείτε και εσείς να βοηθήσετε αυτές τις πρωτοβουλίες να αναπτυχθούν και να έχουν ακόμα μεγαλύτερο αντίκτυπο. Μοιραστείτε τις ιστορίες που σας έκαναν μεγαλύτερη εντύπωση στο Facebook και στο Twitter (#ImpactJournalism, #StoryOfChange, @Sparknews, @YourNewspaper).

Μπορούμε όλοι μαζί να γράψουμε το μέλλον της παγκόσμιας ιστορίας μας.

* Ο κ. Christian de Boisredon είναι ιδρυτής του Sparknews Follow του Ashoka.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή